Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve Španělsku se chystá reforma ústavy týkající se regionů, dotkne se i Katalánska

Vlajka Španělska
Vlajka Španělska
Foto: Pixabay

Madrid - Lídr španělských opozičních socialistů Pedro Sánchez se s premiérem Marianem Rajoyem dohodl na reformě ústavy, která by měla změnit způsob správy 17 španělských autonomních regionů. Patří mezi ně i Katalánsko, které se ve značně sporném referendu vyslovilo pro nezávilost.

Sánchez s Rajoyem spolu jednali poté, co katalánský separatistický premiér Carles Puigdemont v úterý podepsal text deklarace o nezávislosti Katalánska, ovšem s dovětkem, že než ji skutečně vyhlásí, potřebuje několik týdnů čas pro vyjednávání.

Šéf socialistů a předseda konzervativní vlády se dohodli na vytvoření komise, která bude po dobu šesti měsíců zkoumat současný systém regionální autonomie.

Po uplynutí této doby může španělský parlament debatovat o ústavní reformě, řekl Sánchez novinářům podle agentury Reuters. Socialisté si podle něj přejí, aby ústavní reforma umožnila Katalánsku "zůstat součástí Španělska".

Témata:  Španělsko Mariano Rajoy Katalánsko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy