Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda v Madridu jedná o omezení katalánské autonomie

Vlajka Španělska
Vlajka Španělska
Foto: Pixabay

Madrid – Ve španělské metropoli dnes zahájil premiér Mariano Rajoy mimořádné zasedání vlády. Na programu je bod týkající se omezení autonomie Katalánska. Katalánští separatisté svolali na odpoledne velkou demonstraci proti zatčení lídrů dvou organizací stojících za nedávným referendem o nezávislosti.

O návrhu bude pravděpodobně v pátek jednat také Senát, který ovládá vládní Lidová strana. Vedení Senátu se má sejít už dnes odpoledne, aby oficiálně stanovilo termín plenárního zasedání, na němž se bude návrh vlády na omezení autonomie schvalovat.

Mezi projednávanými kroky bude například převzetí kontroly nad katalánskou policií a regionální televizní stanicí TV3. Potvrdit se má dozor nad rozpočtem tamní vlády, který byl zaveden v souvislosti s katalánským referendem o nezávislosti před měsícem.

Centrální vláda zřejmě odebere premiérovi katalánské regionální Carlesovi Puigdemontovi právo vyhlašovat místní volby, což je nyní v jeho výlučné pravomoci. Podle španělských médií se totiž považuje za nejschůdnější řešení nynější ústavní krize vyhlášení předčasných voleb do katalánského parlamentu, které by se mohly konat již v lednu. Katalánští separatisté ale o další volby příliš nestojí z obav, že by mohli v parlamentu přijít o křehkou většinu.

Témata:  Španělsko Katalánsko Mariano Rajoy

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy