Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Madrid odstraní katalánského premiéra? Vládu nad regionem možná převezme jediná osoba

Barcelona, Španělsko
Barcelona, Španělsko
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Madrid - Vládu nad Katalánskem možná převezme jediná osoba, kterou jmenuje španělský kabinet. Mluvčí katalánské diplomacie řekl, že Evropská unie ztratí svou důvěryhodnost, pokud umožní Madridu omezit katalánskou autonomii.

Vláda premiéra Mariana Rajoye se již koncem týdne chystá kvůli snahám katalánských separatistů o vyhlášení nezávislosti aktivovat článek 155 španělské ústavy, který umožňuje převzít vedení autonomní oblasti. Očekává se, že Senát, jehož souhlas je k uplatnění článku nutný, umožní Rajoyovi jednat.

"Vláda může poté dočasně jmenovat člověka, který by byl zodpovědný za vládu nad regionem, zatímco jeho současné vedení automaticky přijde o své funkce a platy," uvedla dnes vicepremiérka Soraya Sáenzová.

"Pokud ústava zbavuje funkcí Puigdemonta a jeho ministry, přijdou o ně automaticky. Jejich mandáty vyplývají z ústavy, nepocházejí od Boha," řekla Sáenzová v rozhovoru s rozhlasovou stanicí Onda Cero na otázku, zda se katalánské vedení může převzetí svých pravomocí nějak vzepřít.

Katalánští lídři, kteří tvrdě kritizují chystané omezení autonomie, mají podle ní právo přijít na páteční jednání Senátu a vysvětlit své postoje, případně se obrátit na ústavní soud. "Madrid však nepřistoupí na jednání, do kterých jdou separatisté s jedinou podmínkou, kterou je vyhlášení nezávislosti," dodala Sáenzová.

Puigdemont o víkendu prohlásil, že Madrid chystá nejhorší útok na katalánskou autonomii od dob diktatury generála Franciska Franka a chce Katalánce ponížit.

Mluvčí katalánské diplomacie Raül Romeva dnes v rozhovoru s BBC uvedl, že právo rozhodovat o své vládě mají pouze Katalánci a pokud EU dopustí opak, ztratí důvěryhodnost. "Jak se bude moci Evropská unie smířit s touto situací, pokud k ní dojde?" prohlásil Romeva.

Témata:  Katalánsko Španělsko Mariano Rajoy

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy