Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Libanonský premiér se z Rijádu stále nevrátil, Bejrút žádá vysvětlení

Libanon
Libanon
Foto: Pixabay

Bejrút/Rijád/Káhira - Libanonský prezident Michel Aún dnes požádal Saúdskou Arábii, aby vysvětlila, proč se libanonský premiér Saad Harírí nevrací z Rijádu. Libanonští představitelé tvrdí, že je Saad Harírí v Rijádu zadržován proti své vůli a že byl k rezignaci přinucen. Do nové krize se vložil i Egypt.

Harírí před týdnem z Rijádu nečekaně ohlásil svou rezignaci, kterou Aún nepřijal. Harírí tvrdí, že se bojí o život, a kritizoval rostoucí vliv Íránu a šíitského Hizballáhu na libanonskou politiku.

Aún se ve svém dnešním prohlášení dovolává Saúdské Arábie "jako země, s níž má Libanon přátelské a bratrské svazky", aby vyjasnila důvody, proč brání Harírímu vrátit se do Libanonu.

USA a Francie se vyslovily pro zachování stability Libanonu. Francouzský prezident Emmanuel Macron telefonoval Aúnovi a ve čtvrtek neplánovaně navštívil Rijád. Řekl, že Francie Libanon podporuje. Francouzské ministerstvo zahraničí oznámilo, že nic nenasvědčuje tomu, že má Harírí v Saúdské Arábii omezenu možnost pohybu. Vůdce Hizballáhu Hasan Nasralláh řekl v pátek, že Harírí je v Saúdské Arábii v domácím vězení.

Situací v Libanonu se zabývá také Egypt a tamní prezident Abdal Fattáh Sísí dnes vyslal ministra zahraničí Samího Šukrího do arabských zemí, aby tam situaci Libanonu projednal. Ministr chce jet do Jordánska, Spojených arabských emirátů, Kuvajtu, Bahrajnu, Ománu a Saúdské Arábie. Sísí ve středu jasně řekl, že je proti vojenskému řešení a proti útokům na Hizballáh nebo na Írán.

Témata:  Libanon Saúdská Arábie Egypt

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy