Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zimbabwe se bouří. Parlament zasahuje proti Mugabemu

Robert Gabriel Mugabe
Robert Gabriel Mugabe
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Harare - Vedení vládní strany Africký národní svaz Zimbabwe - Vlastenecká fronta (ZANU-PF) se chystá odvolat prezidenta Roberta Mugabeho z čela strany. Chce ho také vyloučit z jejích řad.

Zároveň bude do funkce viceprezidenta znovu vrácen Mugabem odvolaný Emmerson Mnangagwa, kterého si armáda zřejmě přeje jako nového prezidenta. Ústřední výbor ZANU-PF rovněž zbaví předsednictví své Ženské ligy Mugabeho manželku Grace. Agentuře Reuters to před zahájením setkání řekl vůdce kampaně za Mugabeho sesazení Chris Mutsvangwa. Také parlament je pevně rozhodnut zahájit proces impeachementu proti prezidentovi, pokud Mugabe sám neodstoupí.

"Jestliže Mugabe neodstoupí do úterka, je jisté, tak jako že slunce vychází na východě, že bude spuštěn proces impeachementu," řekl agentuře AP šéf hlavní parlamentní opozice, Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) Innocent Gonese. MDC se v minulosti neúspěšně pokoušelo Mugabeho sesadit, tentokrát se ale proti prezidentovi postavila i vládní ZANU-PF. S tou nyní MDC jedná o společném postupu, řekl Gonese.

Mugabe se podle domácích médií, včetně státní televize, má dnes sejít k druhému kolu jednání s představiteli armády, která na něj minulý týden po nekrvavém puči uvalila domácí vězení, de facto převzala moc v zemi a snaží se Mugabeho přimět, aby odstoupil.

Témata:  Zimbabwe Robert Mugabe

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 17:48

Policie šetří nález těla na Mělnicku, zřejmě jde o sebevraždu

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Dmitrij Peskov

Peskov: Kyjev a Kreml se před dvěma lety dohodli na mírové smlouvě, pak ji Ukrajina zrušila

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.