Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uzbecký atentátník Saipov z New Yorku byl obžalován z terorismu

Washington
Washington
Foto: Pixabay

Washington - Velká porota ve Spojených státech z terorismu obžalovala uzbeckého přistěhovalce Sayfulla Saipova, který na konci října na newyorské stezce pro pěší a cyklisty zabil pronajatou dodávkou osm lidí a dalších 12 osob zranil.

V prohlášení to oznámilo americké ministerstvo spravedlnosti, napsala v noci na dnešek agentura Reuters.

Saipova vyšetřovatelé obvinili z terorismu 1. října, tedy den po útoku. Ve stejný den si také formálně vyslechl obvinění, která před federálním soudem na Manhattanu vznesla prokuratura. V americkém justičním systému ale v obzvláště v případě federálních zločinů rozhoduje o zahájení procesu velká porota, která posuzuje, zda je k tomu dostatek důkazů. Velká porota tak nyní dala souhlas, aby soudní proces mohl začít.

Saipov čelí obžalobě, která má 22 bodů. V osmi bodech je obžalován z vraždy a ve 12 z pokusů o vraždu, v jednom bodě z poskytování a pokusu o poskytování materiální podpory teroristickému hnutí Islámský stát a poslední bod se pak týká zneužití automobilu k útoku.

Saipov, který úterní obžalobě nebyl přítomen, vyšetřovatelům již dříve sdělil, že postupoval podle návodu šířeného hnutím Islámský stát a že chtěl zabít co nejvíc lidí. Americký prezident Donald Trump chce, aby útočníkovi uložil soud trest smrti.

Témata:  útok v USA: Muž najel náklaďákem do lidí v Manhattanu Sayfull Saipov USA terorismus

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 17:48

Policie šetří nález těla na Mělnicku, zřejmě jde o sebevraždu

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Dmitrij Peskov

Peskov: Kyjev a Kreml se před dvěma lety dohodli na mírové smlouvě, pak ji Ukrajina zrušila

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.