Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman se tvrdě pustil do Schulze, uškodil prý myšlence eurofederace

Miloš Zeman
Miloš Zeman
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Bratislava - Šéf německé sociální demokracie (SPD) Martin Schulz se nedávno vyslovil pro to, aby se z Evropské unie v příštích letech stala federace. Podle českého prezidenta Miloše Zemana tím udělal škodu myšlence eurofederace.

Schulz minulý týden na sjezdu své SPD řekl, že členské země EU by měly přijmout společnou ústavní smlouvu. Kdo bude proti, má prý z unie vystoupit. S jeho námětem se neztotožnila ani kancléřka Angela Merkelová (CDU).

"Já jsem se vždy a dlouhodobě veřejně označoval za eurofederalistu. Takže by mě mohlo potěšit prohlášení Martina Schulze - jdeme do vytvoření Spojených států evropských, komu se to nelíbí, ať vypadne. Myslím si, že nikdo neudělal větší škodu myšlence eurofederace, než Martin Schulz tímto svým prohlášením," řekl dnes Zeman při své návštěvě Slovenska.

Podle Zemana integrace v rámci EU může být výraznější v jedné oblasti a pomalejší v jiné oblasti. Jako příklad uvedl daňovou harmonizaci.

Za nereálný dříve označili Schůlzův plán na federalizaci Evropské unie končící český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek i místopředseda Evropského parlamentu Pavel Telička. Naopak, slovenský premiér Robert Fico iniciativu Schulze otevřeně neodmítl.

Témata:  Miloš Zeman Martin Schulz EU

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy