Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

K útoku na letiště v Egyptě se hlásí IS, dnes pokračovaly boje

Bojovníci Islámského státu
Bojovníci Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Káhira - Egyptská armáda se dnes střetla s islamisty poblíž města Aríš na severu Sinaje, na jehož vojenské letiště v úterý zaútočili ozbrojenci a zabili jednoho důstojníka. K útoku, který zasáhl základnu v době utajované návštěvy ministrů vnitra a obrany, se dnes přihlásil Islámský stát (IS)

Voják a pět radikálů zahynulo v dnešních bojích. IS uvedl, že v úterý útočil řízenou protitankovou střelou a terčem byli právě dva členové vlády.

Oba ministři dnes jednali s prezidentem Abdal Fattáhem Sísím a na fotografii ze schůzky "vypadali v pořádku", napsala AP. Při incidentu zemřel důstojník vojska a další dva vojáci byli zraněni. Není známo, zda členové kabinetu byli na letišti i v momentě útoku, ovšem jeho načasování naznačuje, že zpravodajské a vojenské schopnosti IS na Sinaji rostou, neboť cesty ministrů se v Egyptě dopředu neoznamují a média je živě nepokrývají.

Na Sinajském poloostrově bojuje Egypt proti islamistickým skupinám už delší dobu, zejména po roce 2013 a svržení fundamentalistického prezidenta Muhammada Mursího se však konflikt vystupňoval.

Po listopadovém útoku na mešitu v Bir al-Abdu nařídil prezident Sísí armádě urychleně Sinaj zabezpečit, byť za použití hrubého násilí. Vláda od roku 2013 výrazně omezila na poloostrov přístup novinářů.

Témata:  Islámský stát Egypt Abd Fattáh Sísí

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy