Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Radikálové z Boko Haram zneužili Vánoce k útokům, jejich útoky vyvolaly paniku

Nigérie
Nigérie
Foto: Pixabay

Abuja - Boko Haram si ke svým výpadům často vybírá křesťanské, ale také muslimské svátky. Islamisté se v pondělí pokusili proniknout do správní metropole nigerijského státu Borno na severovýchodě země, armáda však jejich útok odrazila.

Útok na Maiduguri vyvolal paniku a obyvatelé z místa boje utekli. Radikálové na místo přijeli v několika vozech, se kterými se pokusili překonat kontrolní post. Boje v oblasti trvaly více než hodinu a radikály zahnaly na útěk až přivolané posily z centra města. Úřady z Maiduguri se o počtu obětí nezmiňují.

Radikálové rovněž v pondělí napadli také vojenské kontrolní stanoviště na silnici spojující Borno se sousedním státem Yobe, vojáci útok zastavili a deset útočníků zabili.

Boje s Boko Haram si za posledních osm let vyžádal na 20.000 obětí a před boji uprchlo 2,6 milionu lidí. Před týdnem nigerijská vláda slíbila, že z ropného fondu uvolní miliardu dolarů, aby tažení proti islamistům podpořila.

Témata:  Boko Haram Nigérie terorismus v Nigérii

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 16:59

Asii zasáhlo extrémní počasí. Teploty zabíjí desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy