Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Japonsko podpoří repatriaci Rohingů, pošle tři miliony dolarů

Vlajka Japonska
Vlajka Japonska
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Tokio/Rangún - Japonsko pošle tři miliony dolarů vládě Barmy, aby jí pomohlo s návratem uprchlíků z muslimské menšiny Rohingů. Barmská armáda přiznala, že její vojáci společně s buddhistickými vesničany zavraždili deset Rohingů, jejichž těla byla nalezena v masovém hrobě v jedné z vesnic v Arakanském státě na severu Barmy.

Ministr zahraničí Taró Kóno, který je na návštěvě Barmy, dnes zároveň apeloval na barmskou vůdkyni Do Aun Schan Su Ťij, aby zaručila bezpečný a dobrovolný návrat Rohingů.

Ministrova třídenní návštěva Barmy zahrnuje také cestu do Arakanského státu na západě země, kde dříve žil více než milion členů muslimské menšiny. Zástupci humanitárních organizací a nezávislých médií se na tomto území volně pohybovat nesmějí. Od 23. ledna by se tam měli začít Rohingové vracet na základě memoranda, které 23. listopadu podepsali představitelé Barmy a Bangladéše. Rozsah repatriace ale zůstává nejasný, uvedla agentura AP.

Ministr Kóno uvedl, že japonská vláda plánuje dále investovat 20 milionů dolarů (přes 420 milionů Kč) do zlepšení humanitárních podmínek v Arakanském státě a rozvoje oblasti. Ministerstvo zahraničí zároveň zdůraznilo, že proces návratu Rohingů do Barmy bude monitorovat. "Peníze budou vypláceny ve správnou chvíli podle postupu repatriace," uvedl jeden z jeho činitelů. Kóno také požádal vládu Barmy, aby povolila do Arakanského státu vstup novinářům a humanitárním pracovníkům.

Barmská armáda ve středu uvedla, že její členové společně s buddhistickými vesničany zabili muslimské "teroristy", které vojáci zajali při povstaleckých útocích na začátku září. "Vesničané a příslušníci bezpečnostních složek přiznali, že spáchali vraždu," napsala barmská armáda.

Masový hrob s deseti těly byl objeven 18. prosince v jedné z pobřežních vesnic asi 50 kilometrů od metropole Arakanského státu Sistwei. "Bezpečnostní složky prováděly 1. září v oblasti čistící operaci, když byly napadeny bengálskými teroristy ozbrojenými holemi a meči," napsala dále armáda v prohlášení.

"Deset útočníků bylo polapeno, zbytek armáda zahnala na útěk střelbou do vzduchu. Zajatci měli být předáni policii, ale ozbrojenci pokračovali ve svých útocích a zničili dvě vojenská vozidla výbušninami," uvedla armáda s odvoláním na výsledky vyšetřování případu. "Rozhořčení buddhističtí vesničané, kteří při útocích ozbrojenců ztratili své příbuzné, chtěli zajatce zabít. Nahnali je do hrobu na okraji vesnice a pobodali je. Příslušníci bezpečnostních sil je pak zastřelili," dodává se v prohlášení s tím, že zodpovědní budou pohnáni ke spravedlnosti.

Témata:  Barma Japonsko Rohingové

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy