Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při havárii vrtulníku v USA zahynul někdejší zimbabwský opozičník

UH-1 Huey U.S. Marines
UH-1 Huey U.S. Marines
Foto: marines.com **www.marines.com**

Albuquerque (USA) - Při havárii vrtulníku na jihu Spojených států zemřel Roy Bennett, výrazná postava zimbabwské opozice v době autokratické vlády Roberta Mugabeho.

Helikoptéra se šesti lidmi na palubě se zřítila v hornaté venkovské oblasti na severu amerického státu Nové Mexiko. Pět lidí při nehodě zahynulo, Bennettovu smrt dnes potvrdila místní policie. Mezi oběťmi je i politikova manželka Heather.

Bennett, čelný představitel opozičního Hnutí pro demokratickou změnu (MDC), získal poslanecký mandát navzdory tomu, že jako běloch kandidoval ve venkovském volebním obvodu. Uměl jazyk šona, jímž hovoří dvě třetiny Zimbabwanů. Někteří z nich jej proto označovali přezdívkou, která v překladu znamená "jeden z nás". Tradovalo se o něm, že největší problémy Mugabemu působí právě on.

"Byl to skutečný demokrat a přál si svobodné Zimbabwe," řekl místopředseda MDC Nelson Chamisa.

Témata:  USA Zimbabwe vrtulníky

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 13:41

Je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina bránila proti ruské agresi, řekl Lipavský

Podle šéfa české diplomacie Jana Lipavského je ruský imperialismus největší hrozbou pro bezpečnost a je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina bránila proti ruské agresi. Uvedl to po jednání s maďarským ministrem zahraničí Péterem Szijjártem v Budapešti. Szijjártó potvrdil postoj Maďarska, které není ochotno dodávat zbraně Ukrajině.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy