Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Fosilní paliva pomáhají ukončit otroctví? Whiteová asi ekologickou poradkyní Trumpa nebude

Bílý dům, Washington D.C., USA
Bílý dům, Washington D.C., USA
Foto: Pixabay

Washington - Kathleen Whiteová, která zastává skeptický postoj ke změnám klimatu vlivem fosilních paliv, se zřejmě nakonec nestane hlavní poradkyní prezidenta Donalda Trumpa pro ekologické otázky.

Napsala to dnes agentura AP. V říjnu 2017 bylo oznámeno, že Trump si vybral právě Whiteovou, aby předsedala Radě pro životní prostředí. V minulosti byla šest let členem komise, která na činnost tohoto ekologického úřadu dohlížela.

Tato volba ale narazila na výhrady v Senátu, který nominaci Whiteové poslal koncem roku Bílému domu zpět. Trump svůj návrh v lednu předložil znovu.

Whiteová, která sama není vědkyní, přirovnala práci hlavních klimatických vědců k "dogmatickým prohlášením ideologů a duchovních". "Znečišťování způsobované spalováním pohonných hmot není škodlivé, pokud člověk nesedí u výfuku auta," sdělila například v listopadu senátorům.

Whiteová chválí fosilní paliva jako něco, co zlepšuje životní podmínky na celém světě a pomáhá ukončit otroctví. Oxid uhličitý podle ní není znečišťující látka, nýbrž "nezbytná živina pro rostliny".

Témata:  USA Donald Trump ekologie Bílý dům USA

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy