Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Desetitisíce Italů vyšly do ulic, demonstrují proti rasismu

Itálie, ilustrační foto
Itálie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Řím - Napjatou předvolební atmosféru v Itálii dnes přiostřilo několik velkých demonstrací, kterých se v ulicích měst po celé zemi účastní desetitisíce lidí.

Zřejmě nejmasovější protest se koná v Římě, kde po poledni začal pochod proti rasismu svolaný antifašistickým uskupením ANPI. V metropoli jsou kvůli němu v pohotovosti tisíce policistů, kteří mají zabránit střetům s krajně pravicovými aktivisty. Informovala o tom agentura ANSA.

Hlavní pohnutkou pro svolání demonstrace proti rasismu a fašismu byl nedávný útok v městě Macerata, kde extremista postřelil šest cizinců tmavé pleti. Do dnešní protestní akce se zapojilo i několik předních italských politiků včetně expremiéra Mattea Renziho, předsedkyně dolní komory parlamentu Laury Boldriniové či zástupců odborových svazů.

Těsně před začátkem pochodu policie prověřila asi 20 aktivistů z krajně pravicové skupiny Forza Nuova (Nová síla), u nichž našla vlajky a volební plakáty.

Témata:  Itálie demonstrace v Itálii

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy