Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Záhadná otrava Skripala. Použili Rusové nervový plyn?

Sergej Skripal
Sergej Skripal
Foto: Reprofoto YouTube

Londýn - Britští vyšetřovatelé se domnívají, že bývalý ruský agent Sergej Skripal a jeho dcera Julija byli v neděli otráveni nervovým plynem. Neupřesnili ale jakým.

S odvoláním na zdroje blízké vyšetřování o tom dnes informoval britský deník The Guardian, který připomněl, že mezi nejznámější bojové plyny patří VX a sarin.

Podle vyšetřovatelů nynější zjištění vyplývá z údajů získaných lékařskými a chemickými analýzami a také z příznaků, které postižení vykazovali. Na vyšetřování se podílejí vědci z vojenských laboratoří v Porton Downu, protiteroristická brigáda Scotland Yardu a rovněž tajné služby.

Úřady nyní mimo jiné zjišťují, zda je někde v Británii uchováván další nervový plyn a odkud pochází. Podle britských médií panuje podezření, že za jeho použitím stojí nějaký stát, konkrétně Rusko, které se podobným způsobem i v minulosti vypořádalo se svými bývalými agenty. Moskva ale podíl na incidentu popírá.

Témata:  Rusko špionáž Sergej Skripal

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 12:20

Evropské státy chtějí vrátit na Ukrajinu muže podléhající branné povinnosti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy