Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko úspěšně otestovalo hypersonickou raketu Kinžal

Ruské bojové letectvo
Ruské bojové letectvo
Foto: mil.ru

Moskva - Rusko úspěšně otestovalo novou nadzvukovou balistickou raketu systému Kinžal s dostřelem 2000 kilometrů. Oznámilo to dnes ruské ministerstvo obrany.

Raketu odpálila ve vzduchu stíhačka MiG-31, střela pak zasáhla předpokládaný cvičný cíl.

Nový raketový systém Kinžal může zasáhnout cíle až ve vzdálenosti 2000 kilometrů. Rakety mohou nést klasickou nebo nukleární hlavici.

Tento raketový systém byl jednou z řady nových zbraní, které začátkem března představil ruský prezident Vladimir Putin ve svém projevu k poslancům.

V působivé prezentaci tehdy ukázal široký rejstřík nových strategických zbraní, které podle něj žádná jiná armáda na světě nemá. Byla mezi nimi například nová generace těžkých mezikontinentálních raket Sarmat, ale i nový typ balistické rakety na jaderný pohon, která má neomezený dolet a nepředvídatelnou letovou dráhu.

Témata:  Rusko Ruská armáda raketa Kinžal

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 15:21

Maďarsko představilo své priority pro předsednictví v Radě EU

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Mark Rutte

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.