Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo zřídilo pozici zmocněnce pro oběti teroristických útoků

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Německá vláda dnes vytvořila pozici stálého zmocněnce pro oběti a pozůstalé teroristických útoků. Na post byl jmenován sociálnědemokratický poslanec Edgar Franke (58). Pomoc nabídne i lidem zasaženým berlínským útokem z prosince 2016.

Hlavním úkolem politika bude starat se o oběti a pozůstalé teroristických činů a nabídnout jim všestrannou pomoc. "Bude sloužit jako zprostředkovatel kontaktů na všechny spolkové a zemské úřady," stojí mimo jiné v popisu jeho práce. 

Post vznikl mimo jiné kvůli kritice pozůstalých po obětech teroristického útoku na berlínský vánoční trh vůči chování německých úřadů.

"I když určitě žádná země na světě nemůže zajistit absolutní bezpečí před teroristickými útoky, v Německu chybí základní profesionalita v zacházení s terorismem," napsali tehdy v dopise kancléřce Angele Merkelové (CDU). "Také vaše dosavadní aktivity na podporu našich rodin nejsou dostatečné," uvedli na adresu šéfky německé vlády, která se s nimi setkala až rok po útoku.

Merkelová i další zástupci německé vlády od té doby dali opakovaně najevo, že si slova pozůstalých vezmou k srdci. Podobně se dnes vyjádřil i Franke. "Jako zmocněnci mi jde o to, pomoci občanům získat zpět ztracenou důvěru v právní stát," uvedl.

Témata:  Německo terorismus

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy