Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Polsku nastává obrat? Opozice by podle průzkumu porazila Kaczynského

Varšava
Varšava
Foto: Pixabay

Varšava - Pokud by se nyní v Polsku konaly parlamentní volby, vyhrála by je koalice liberálních stran Občanská platforma (PO) a Moderní. Experti pokles popularity vládní strany Právo a spravedlnosti (PiS) spojují s několika veřejností negativně vnímanými kroky.

Opoziční koalice by podle průzkumu společnosti Kantar Public získala 32 procent voličů, což je pětiprocentní nárůst proti podobné březnové anketě. PiS naopak pět procent ztratila a v současnosti ji podporuje 29 procent voličů.

Média připomínají, že dvojice opozičních stran sice vytvořila koalici při nedávných volbách do zastupitelstev některých měst, avšak není jisté, zda totéž učiní i v parlamentních volbách, které se budou konat příští rok.

Vládnoucí strana zažívá v posledních měsících postupný pokles popularity z více než čtyřiceti procent, které jí různé průzkumy přisuzovaly ještě začátkem roku. Podle analytiků k tomu mohly přispět spory s USA a Izraelem kvůli kontroverznímu zákonu o vině za holokaust či snaha zpřísnit již tak velmi konzervativní protipotratový zákon.

Popularitě PiS nepomohlo ani odhalení faktu, že bývalá premiérka Beata Szydlová vyplatila sobě a svým ministrům "za tvrdou práci" zvláštní prémie převyšující deset měsíčních platů. Strana se situaci snažila zachránit prohlášením, že členové vlády věnují tyto peníze na charitu.

Pro PiS, která loni těžila z nadprůměrného ekonomického růstu a klesající nezaměstnanosti, jde o špatnou zprávu před letošními komunálními volbami, v nichž si na lokální úrovni chtěla potvrdit svou absolutní většinu v parlamentu.

Témata:  Polsko Právo a spravedlnost občanská platforma

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 15:21

Maďarsko představilo své priority pro předsednictví v Radě EU

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Mark Rutte

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.