Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nová šéfka CIA slibuje slibuje, že neobnoví kontroverzní výslechy

Washington
Washington
Foto: Pixabay

Washington - Kandidátka amerického prezidenta Donalda Trumpa na šéfku Ústřední zpravodajské služby (CIA) Gina Haspelová ujišťuje, že pokud bude potvrzena Senátem, neobnoví kontroverzní program zadržování a drsného vyslýchání osob podezřelých z terorismu. Vyplývá to z předem zveřejněných výňatků z jejích poznámek, které dnes hodlá pronést na úvod slyšení před senátory.

Haspelovou dnes má vyslechnout výbor amerického Senátu. Před jejím jmenováním je potřeba, aby nominaci schválil Senát.

"Poté, co jsem sloužila v oné překotné době, dávám vám svůj osobní příslib, jasně a bez výhrad, že pod mým vedením CIA neobnoví takový program zadržování a výslechů," má slíbit Haspelová.

V dalších připravených poznámkách ujišťuje, že bude úzce spolupracovat se senátním výborem pro dohled nad tajnými službami. V CIA rovněž údajně zaznamenala příval projevů podpory ze strany mladých žen, které doufají, že se stane první ženou v čele zpravodajské služby.

Debatu kolem Haspelové vyvolává její role v programu kontroverzních výslechů, při nichž CIA používala kromě jiného i simulované topení. V CIA působí 33 let. Řídila mimo jiné i tajnou věznici v Thajsku, kde se osoby podezírané z terorismu vyslýchaly metodami označovanými za mučení.

Zda Senát Haspelovou do funkce schválí, není při těsném poměru sil 51:49 ve prospěch republikánů jisté. Pozice se uvolnila poté, co se předchozí šéf CIA Mike Pompeo stal ministrem zahraničí.

Témata:  CIA USA Donald Trump

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 17:48

Policie šetří nález těla na Mělnicku, zřejmě jde o sebevraždu

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Dmitrij Peskov

Peskov: Kyjev a Kreml se před dvěma lety dohodli na mírové smlouvě, pak ji Ukrajina zrušila

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.