Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve vzorcích ze Dúmy nebyla nervově paralytická látka, ale stopy chloru ano, uvedla OPCW

Muž v zasažené oblasti chemickou zbraní, ilustrační fotografie
Muž v zasažené oblasti chemickou zbraní, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Haag/Damašek - Předběžná zpráva expertů Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) uvádí, že ve vzorcích z místa dubnového útoku na syrské město Dúmá se neprokázala nervově paralytická látka, jakou je například sarin. Ve dvou vzorcích ale byly zbytky po chloru.

Město Dúmá, které bylo začátkem dubna poslední baštou povstalců v oblasti východní Ghúta u Damašku, bombardovala syrská vládní vojska 7. dubna. Podle organizace Bílé přilby tehdy syrský režim použil chemické zbraně. Damašek a jeho spojenec Rusko to odmítají.

USA, Británie a Francie v reakci na útok v Dúmě bombardovaly 14. dubna několik syrských vládních objektů, podle USA spojených s používáním chemických zbraní.

Experti z OPCW zkoumali tkáně obětí údajného chemického útoku, při němž zemřelo na 40 lidí, a vzorky z místa, kde rovněž hovořili se svědky bombardování. 

"Nenašla se žádná neurotoxická organofosforová sloučenina, a to ani v přírodních vzorcích z místa ani ve vzorcích z těl údajných obětí," uvádí se ve zprávě OPCW. "Ve vzorcích z míst 2 a 4 ale byly identifikovány zbytky chloru spolu s reziduy výbušniny. Význam těchto údajů je ale ještě předmětem šetření," uvádí též zpráva, která se označuje jako předběžná a která tvrdí, že po ní bude následovat ještě zpráva závěrečná.

Rusko a syrská vláda už pár dní po útoku v Dúmě pozvaly inspektory z OPCW, aby útok vyšetřili. Experti se ale na místo dostali až 21. dubna. Syrská opozice a některé západní státy Moskvu a Damašek vinily z toho, že expertům schválně bránili v přístupu na místo útoku.

Témata:  chemické zbraně Sýrie Organizace pro zákaz chemických zbraní

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy