Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Papež František kritizoval aktuální situaci: Zdi, okupace a fanatismus mír nepřinesou

Papež František
Papež František
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Bari (Itálie) - Papež František dnes na závěr schůzky s hlavami křesťanských církví a komunit z Blízkého východu prohlásil, že stavění zdí, okupace území a náboženský fanatismus nikdy nepřinesou mír.

Schůzky v přístavním městě Bari, považovaném za náboženský most mezi Východem a Západem i kvůli tomu, že zde spočívají ostatky Svatého Mikuláše, uctívaného i pravoslavnými věřícími, se nezúčastnil moskevský patriarcha Kirill, hlava ruské pravoslavné církve. Kirill byl silným zastáncem rozhodnutí prezidenta Vladimira Putina o zásahu ruských ozbrojených sil v Sýrii, připomněla agentura AP s tím, že Kirill do Bari poslal svého zástupce, metropolitu Ilariona.

Papež podpořil vyřešení izraelsko-palestinského konfliktu vytvořením dvou států a zopakoval svůj názor, že v Jeruzalému, který považují za posvátné město křesťané, židé a muslimové, by se měl respektovat stávající stav.

Mnoho konfliktů se podle Františka rozhořelo silami "fundamentalismu a fanatismu, rouhajících se pod maskou víry". Nejen většina, ale každé společenství na Blízkém východě by podle něj mělo být chráněno. "Nemůžete hovořit o míru, zatímco tajně soupeříte v hromadění nových zbraní," nabádal.

František také připomněl, že křesťanství se zrodilo právě na Blízkém východě, kde "jsou zakořeněny naše vlastní duše". Ale oblast zakryla "temná mračna války, násilí a ničení, okupace, fundamentalismu, nucené migrace a zanedbávání", a to za mlčenlivé spoluviny mnoha dalších lidí. "Blízký východ se stal zemí lidí, kteří opouštějí vlastní půdu," řekl.

Témata:  Papež František náboženství Palestina

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy