Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vtípek, který se nepovedl? Kampaň minsterstva na kondomy vyvolala kontroverze

Kondom je podle mnohých jeden z nejlepších sexuálních vynálezů, hned po hormonální antikoncepci
Kondom je podle mnohých jeden z nejlepších sexuálních vynálezů, hned po hormonální antikoncepci
Foto: Pixabay

Paříž - Nová kampaň francouzského ministerstva zdravotnictví, která mladé lidi nabádá k používání prezervativů, se setkala s lavinou kritiky. Prý je příliš moralizující. Jistý uživatel sociálních sítích má za to, že kampaň vzbuzuje v lidech pocity viny.

Autoři kampaně nejprve pokládají otázku, proč by mladí měli mít kondom stále po ruce. Následuje sedm odpovědí, mimo jiné "nebudeš muset sestře/lékaři oznámit, že jsi měl(a) nechráněný styk" nebo "nebudeš muset stát v lékárně frontu a kupovat si těhotenský test".

Kritiku vzbudila zejména první ze zmíněných odpovědí. "Jestliže se jednoho dne dostanete ke mně, věřte, že mým kolegům i mně můžete takové věci říct, jsme tu od toho. Taky jsme dělali hlouposti. Jsme ale zdravotníci, ne soudci," napsal na twitteru jeden ze zdravotníků.

"Takže podle vás je ostuda dojít si na pohotovost a požádat o předléčení (prevenci před usazením viru HIV v těle) nebo testy na pohlavní choroby," konstatoval další pisatel.

"Pro dospívající je těžké mluvit o sexualitě s dospělými, včetně zdravotnického personálu, jakkoli může být vstřícný," hájí kampaň zástupkyně ministerstva zdravotnictví Nathalie Lydiéová. Nicméně dodala, že sporná věta bude nejspíš změněna.

Témata:  kondomy Francie pohlavní styk

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 17:48

Policie šetří nález těla na Mělnicku, zřejmě jde o sebevraždu

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Dmitrij Peskov

Peskov: Kyjev a Kreml se před dvěma lety dohodli na mírové smlouvě, pak ji Ukrajina zrušila

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.