Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ajatolláh Chameneí zakázal rozhovory s Američan, jsou to prý cynikové

Írán
Írán
Foto: Pixabay

Teherán - Duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí dnes striktně vyloučil možnost, že by Írán využil nabídku amerického prezidenta Donalda Trumpa k jednání. Vyjádřil se také k vážným ekonomickým problémům Íránu.

USA odstoupily od mezinárodní dohody z roku 2015 o íránském jaderném programu a minulý týden částečně obnovily sankce vůči Teheránu.

"Zakazuji jakékoli rozhovory s Amerikou...Amerika své sliby z rozhovorů nikdy nedodržela...šíří jen prázdná slova," citovala Chameneího televize. "Američtí představitelé s námi už nějaký čas hovoří s cynismem. Mluví o válce i o vyjednávání. Dovolte mi v této souvislosti říci: Se Spojenými státy nebude válka ani rozhovory," řekl Chameneí.

Hospodářské problémy Íránu podle něj nejsou důsledkem amerických sankcí, ale špatného řízení ekonomiky. "Tlak na obyčejné Íránce vytváří více než sankce špatné ekonomické řízení...nenazývám to zradou, ale velkým omylem v řízení," míní ajatolláh.

Íránský ríjál od dubna ztratil polovinu své hodnoty vůči dolaru. V zemi se provádějí čistky a za mřížemi skončilo s obviněním z korupce přes 60 lidí včetně několika představitelů odpovědných za ekonomiku. Chameneí řekl, že lidi odpovědné za pád měny je třeba přísně potrestat.

Témata:  Alí Chameneí Írán USA

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy