Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chybné odhady radioaktivních účinků. Atol Bikini je po testech jaderných zbraní stále v ohrožení

Výbuch atomové bomby
Výbuch atomové bomby
Foto: Pixabay

Washington - Atol Bikini, místo, kde USA ve 40. a 50. letech provedly mnoho testů jaderných zbraní, má stále znepokojivě vysokou hodnotu radiace. Podle vědců už dávno mělo radioaktivní záření klesat, jenže se tak neděje.

Radioaktivní materiál, jako je třeba cesium-137 produkuje momentálně na atolu průměrně 184 miliremů záření za rok. Na některých místech se vytvoří dokonce 639 miliremů záření za rok. Tyto měření z minulého roku překonávají bezpečnostní normu o celých 100 miliremů.

Vědci předpovídali, že v této době bude úroveň radiace na atolu pouze 16 až 24 miliremů za rok. Chybné odhady pravděpodobně souvisí s tím, že pochází z roku 1970, kdy se ještě přesně nevědělo, jak rychle radiace mizí.

Vyšší úroveň radiace by mohla představovat vážné zdravotní riziko pro ošetřovatele, kteří část roku na ostrově žijí, jak píše server Science News. Také místní ovoce by mohlo být kontaminované vyšší dávkou radiace, která by mohla způsobit problémy.

Témata:  atomová bomba výbuchy jaderné zbraně USA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy