Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německý ministr zahraničí uctil oběti nacistů v Osvětimi

Koncentrační tábor Osvětim (německy Auschwitz, polsky Oświęcim)
Koncentrační tábor Osvětim (německy Auschwitz, polsky Oświęcim)
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Varšava - Německý ministr zahraničí Heiko Maas dnes navštívil vyhlazovací tábor v Osvětimi, místo označil za peklo na zemi. Po setkání se svým polským protějškem Jackem Czaputowiczem uctil památku více než milionu obětí nacismu.

Maas se stal prvním šéfem německé diplomacie po více než čtvrt století, který dějiště nacistických zločinů na území Polska navštívil, uvedla agentura AP. 

"Naplněni smutkem a studem se skláníme před ženami, muži a dětmi, jichž byly miliony vražděny národními socialisty zde a na dalších místech. Z odkazu těchto obětí povstává německá odpovědnost hájit nenarušitelnou lidskou důstojnost - vždy a všude. Tahle odpovědnost nemá konce," napsal Maas do osvětimské pamětní knihy. Během návštěvy jej doprovázel jeden z polských přeživších Marian Turski. 

Vztahy Polska a Německa se zkomplikovaly po předloňském nástupu nacionalistické vlády konzervativní strany Právo a spravedlnost, která přišla s požadavkem na odškodnění od Německa za válečné ztráty. 

Na dnešním jednání se podle Maasova vyjádření řešila zejména témata důležitá pro budoucnost EU, v jejímž zájmu jsou dobré vztahy Německa s Polskem. "Potřebujeme Polsko jako velmi důležitou součást EU, proto jednáme o řadě témat, která se týkají právě unie," řekl polský ministr podle agentury PAP. Otázka válečných reparací podle Czaputowicze nebyla na pořadu jednání.

Témata:  Osvětim Polsko Německo

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy