Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nepříjemný incident nad Aljaškou: Americké stíhačky vzlétly kvůli ruským bombardérům

U.S. Air Force F-22 Raptor
U.S. Air Force F-22 Raptor
Foto: U.S. Air Force **www.af.mil**

Washington - Americké stíhačky vzlétly v sobotu ze své základny na Aljašce ke dvěma ruským bombardérům Tu-95, které se ocitly v blízkosti vzdušného prostoru Spojených států. O incidentu informovalo se zpožděním Severoamerické velitelství protivzdušné obrany (NORAD). Podle agentury Interfax ho dnes potvrdilo také ruské ministerstvo obrany.

Mluvčí NORAD Michael Kucharek řekl, že ruské bombardéry schopné nést jaderné zbraně byly zachyceny dvěma americkými stíhačkami F-22 v blízkosti Aleutských ostrovů. Většina tohoto souostroví, s výjimkou Komandorských ostrovů, patří USA.

Podle mluvčího NORAD se ruské strategické bombardéry ocitly v identifikačním pásmu americké protivzdušné obrany jižně od Aleutských ostrovů. "Bombardéry byly zachyceny a monitorovány, dokud neopustily identifikační pásmo," dodal Kucharek s tím, že ruské letouny ani v jediném okamžiku nepronikly do amerického či kanadského vzdušného prostoru.

Incident dnes potvrdilo také ruské ministerstvo obrany. "Ruská letadla prováděla plánované přelety nad neutrálními vodami Severního ledového oceánu a Beringovým a Ochotským mořem. V části přeletu je doprovázely americké stíhačky," uvedlo ministerstvo.

Incident přichází v době, kdy Rusko na Dálném východě připravuje rozsáhlé vojenské cvičení s názvem Východ 2018 (Vostok 2018), kterého se zúčastní zhruba 300.000 vojáků a více než 1000 kusů vojenské techniky. Manévry se mají konat od 11. do 15. září.

Témata:  Aljaška U.S. AIR FORCE Rusko F-22 Raptor

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 17:48

Policie šetří nález těla na Mělnicku, zřejmě jde o sebevraždu

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Dmitrij Peskov

Peskov: Kyjev a Kreml se před dvěma lety dohodli na mírové smlouvě, pak ji Ukrajina zrušila

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.