Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útok na přehlídku v Íránu bude mít vážnou dohru? V podezření jsou USA

Íránský tank Karrar
Íránský tank Karrar
Foto: tn.ai

Teherán - Ozbrojenci, kteří dnes zaútočili na vojenskou přehlídku ve městě Ahváz na jihozápadě Íránu, byli vycvičeni ve dvou zemích Perského zálivu, uvedl íránský armádní mluvčí, kterého citovala agentura IRNA. Mluvčí dodal, že útočníci nepatřili k extremistům z Islámského státu, měli ale vazby na Spojené státy a izraelskou tajnou službu Mossad.

Na střelbu reagovali i další íránští armádní představitelé. Generál Jahjá Rahím-Safaví, který je poradcem íránského nejvyššího duchovního, pohrozil odvetou. "Íránský lid a jeho ozbrojené složky na to odpoví," prohlásil představitel elitních revolučních gard.

Velitel námořnictva Alí Fadáví naopak ve svém prohlášení hovořil o pokračování aktivit Islámského státu, který operuje v Iráku a Sýrii. "Tento teroristický útok není známkou síly, ale naopak slabosti DAIŠ v Iráku a Sýrii, kde střílí nevinné lidi," citovala velitele agentura Fars. DAIŠ je arabskou zkratkou pro Islámský stát.

K útoku, při kterém podle posledních zpráv zahynulo 24 lidí a desítky dalších osob utrpěly zranění, se zatím bez dalších podrobností přihlásilo protivládní hnutí Ahvázský národní odpor.

Témata:  Írán USA Mossad teroristické útoky v Íránu

Aktuálně se děje

9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy