Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA chtějí změnit režim v Íránu, tvrdí Rúhání

Íránským prezidentem byl zvolen proreformní duchovní Hasan Rúhání
Íránským prezidentem byl zvolen proreformní duchovní Hasan Rúhání
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Spojené státy se psychologickým a ekonomickým bojem a také zpochybňováním legitimnosti islámské republiky snaží v Íránu o změnu režimu. V televizním projevu k začátku nového akademického roku to dnes prohlásil íránský prezident Hasan Rúhání. Vztahy mezi Washingtonem a Teheránem jsou tradičně napjaté, k jejich vyhrocení navíc přispělo rozhodnutí amerického prezidenta Donalda Trumpa jednostranně vypovědět mezinárodní jadernou dohodu s Íránem.

USA a Írán si vzájemně vyměňují kritická prohlášení. Zatímco Washington označuje islámskou republiku za podporovatelku terorismu a destabilizační prvek v regionu a tvrdí, že Írán usiluje o jaderné zbraně, Teherán přirovnává Spojené státy ke globálnímu tyranovi, který bez ohledu na názory ostatních prosazuje svou vůli silou. Teherán rovněž trvá na tom, že jeho jaderný program je výhradně mírový.

Trump v květnu oznámil, že USA odstupují od mezinárodní jaderné dohody s Íránem, v srpnu pak Spojené státy zavedly vůči Íránu nové sankce. Všechna odvetná opatření začnou platit do začátku listopadu.

Ostatní signatáři dohody o omezení íránského jaderného programu výměnou za zrušení části mezinárodních sankcí, tedy Británie, Čína Francie, Německo a Rusko, s rozhodnutím USA nesouhlasí a s Teheránem chtějí dále obchodovat.

Témata:  Hasan Rúhání USA Írán

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 15:21

Maďarsko představilo své priority pro předsednictví v Radě EU

Maďarsko, které se chystá převzít předsednictví v Radě EU ve druhé polovině tohoto roku, se zaměří na klíčová témata pro střední Evropu, jako je boj proti migraci, rozšiřování EU na západní Balkán a zajištění energetické bezpečnosti. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Mark Rutte

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.