Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V zahraničí se propírá Babiš: Je spíše podnikatel než politik, je to nový Berlusconi

Miloš zeman v Poslanecké sněmovně
Miloš zeman v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Ať už je český premiér Andrej Babiš zapleten do jakéhokoliv skandálu, nakonec vyhraje, píše dnes německý deník Süddeutsche Zeitung. Stejně tak podle něj dopadne i dnešní hlasování českého parlamentu o nedůvěře vládě. Babiše list přirovnává k bývalému italskému premiérovi Silviu Berlusconimu.

Deník v článku s titulkem "Spíše podnikatel než politik" krátce shrnuje případ Čapího hnízda, kvůli němuž je Babiš obviněn, i aktuální vývoj kauzy kolem jeho syna. "Aféra zemí pohnula, na státní svátek se demonstrovalo," připomíná list, podle něhož ale český premiér situaci ustojí.

Má pevnou podporu prezidenta Miloše Zemana a koaliční sociální demokracie, která je na cestě do bezvýznamnosti, si netroufá se vzepřít. Babiše podpoří i komunistická strana, která si užívá svou novou důležitost, a navíc ho podle Süddeutsche Zeitung i český kritický tisk považuje za menší zlo.

V Evropě mezitím vůči Babišovi roste nedůvěra a přicházejí otázky, jestli je novým (maďarským premiérem Viktorem) Orbánem, který bude také protievropským, nacionalistickým populistou. Podle německého deníku je ale Babiš spíše jako nový Berlusconi - "nanejvýš neklidný podnikatel, který se v druhém zaměstnání stal politikem, a který, to, co ostatní považují za střet zájmů, vnímá nanejvýš jako sportovní výzvu".

Od Orbána ho odlišuje například chybějící důraz na národnostní notu nebo náboženská a historická témata, navíc se prezentuje jako proevropský. "Krátce řečeno: Andrej Babiš je spíše pragmatik než ideolog."

O aktuální situaci kolem kauzy Čapího hnízda, v níž mělo dojít ke zneužití evropských fondů, Babiš se Süddeutsche Zeitung mluvit nechtěl. "Už jste napsali jeden negativní článek plný lží," vzkázal novinářům.

Témata:  Andrej Babiš média Německo

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy