Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Další země zakázala boeing 737 MAX. Nesmí ani do kanadského vzdušného prostoru

Boeing 737 MAX
Boeing 737 MAX
Foto: Pixabay

Svůj vzdušný prostor pro Boeingy 737 MAX 8 a MAX 9 po nedělní havárii v Etiopii s okamžitou platností uzavřela i Kanada. Oznámil to tamní ministr dopravy Marc Garneau. Stalo se tak podle něj na základě nových informací o okolnostech nehody, které dnes vláda obdržela. Garneau zároveň podle agentury Reuters popřel, že by Kanada při zvažování tohoto kroku čelila tlaku Spojených států, kde se tyto stroje vyrábějí a kde se za jejich letuschopnost postavil Federální úřad pro letectví (FAA).

Garneau uvedl, že satelitní údaje ukázaly možnou shodu v chování stroje při letu během nehody v Etiopii s chováním stejného modelu boeingu indonéské společnosti, jenž se zřítil před půl rokem. Obě letadla havarovala krátce po startu.

"Není to průkazné, ale je to něco, co možná ukazuje tímto směrem," uvedl ministr s tím, že opatření je preventivní.

Společnost Air Canada provozuje podle Reuters 24 Boeingů 737 MAX. Aerolinky v prohlášení uvedly, že se budou snažit co nejrychleji pasažéry umístit na jiné lety. Konkurenční WestJet Airlines provozují 13 Boeingů 737 MAX a podle Reuters se zatím nevyjádřily. Kanadské sdružení pilotů krok vlády podpořilo.

Při nedělní nehodě Boeingu 737 MAX 8 v Etiopii zahynulo 157 lidí, včetně 18 Kanaďanů. Po havárii uzavřely svůj vzdušný prostor pro tato letadla i Spojené arabské emiráty, které jsou významným mezinárodním dopravním uzlem. Dnes se přidala také Indie, Libanon, Hongkong, Thajsko, Egypt či Uzbekistán. Boeingy nové generace mají zapovězen vzdušný prostor ve velké části světa včetně Evropy, z provozu je dočasně vyřadila i řada asijských a blízkovýchodních zemí.

Témata:  Boeing 737 MAX Kanada EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy