Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bude von der Leyenová dobrou šéfkou eurokomise? Nad její volbou visí stín

Ursula von der Leyen, německá ministryně obrany
Ursula von der Leyen, německá ministryně obrany
Foto: bmvg.de

Ursula von der Leyenová má Evropu v krvi a může být dobrou šéfkou Evropské komise, píší německá média den poté, co se pro končící německou ministryni obrany těsně vyslovil Evropský parlament. Předpoklady šedesátileté političky podle nich ale nemění nic na tom, že proces jejího výběru byl "těžko stravitelný", takže nad její volbou se vznáší stín.

"V Ursule von der Leyenové bude na čele Komise poprvé stát žena. Rodilá Bruselanka mluví plynně anglicky a francouzsky a jako ministryně obrany pomáhala rozpracovat myšlenku společné evropské obranné politiky. Von der Leyenová má skutečně evropskou identitu, je podporovaná hlavami států a šéfy vlád na severu, jihu, východě a západě," píše list Hannoversche Allgemeine Zeitung, podle něhož je možné, že unie ještě nikdy neměla tak moderní a silné vedení.

"Nakonec žádná špatná volba," míní i deník Flensburger Tageblatt, podle něhož von der Leyenová může znovu přiblížit země východní Evropy středu EU a může také pomoci zabránit tomu nejhoršímu při brexitu. Bude také schopna adekvátně reagovat na Spojené státy, je přesvědčen list.

"Von der Leyenová má Evropu v krvi, to nedokázala v úterý poprvé. Může být správnou ženou pro tuto práci," píše i deník Badische Neueste Nachrichten. "Ale to vše nemění nic na tom, že její volba zůstává těžko stravitelná." Západoněmecký list tak naráží na to, že se pro von der Leyenovou hlavy států a šéfové vlád zemí EU rozhodli navzdory tomu, že nevedla žádnou z kandidátek do Evropského parlamentu a dokonce ve volbách vůbec nekandidovala.

Jeez - standing ovation for #UrsulaVonDerLeyen who won in an election against herself by - wait for it - 9 votes. Craven pic.twitter.com/t1L0cOfoqV

— Claire Fox (@Fox_Claire) July 16, 2019

Způsob jejího výběru kritizuje i řada dalších médií. "Nad začátkem funkčního období von der Leyenové se vznáší stín: selhání principu spitzenkandidátů," konstatuje list Südwest-Presse, podle něhož by Komise i europarlament měly začít pracovat na tom, jak tento princip právně ukotvit.

"Tahanice o von der Leyenovou nebyly ničím jiným než bojem o moc mezi Evropskou radou a Evropským parlamentem. Hlavy států a šéfové vlád vyhráli. Jde jim ale vždy hlavně o národní zájmy a vlastní voliče. To není dobré pro Evropu," podotýká zase Freie Presse.

Témata:  Ursula von der Leyen Evropská komise (EK) EU

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy