Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vystoupí Skotsko z Británie? Podpora referenda roste

Skotské referendum
Skotské referendum
Foto: Pixmac

Londýn – Jedním z největších důsledků britského rozhodnutí odejít z Evropské unie by mohlo být druhé referendum o nezávislosti Skotska. Jak nyní informuje britský deník The Guardian, tomu se nyní přiklánějí i skotské deníky, které dříve hlásaly jednotu.

Ačkoliv Velká Británie odhlasovala odchod z Evropské unie, Skotsko bylo jednohlasně pro setrvání v EU. Znovu se tak rozpoutaly debaty o uspořádání druhého referenda Skotska o nezávislosti – první se konalo v roce 2014.

Nicola Sturgeonová, ministryně pro Skotsko, se nyní snaží v Bruselu vyjednat Skotsku podmínky pro udržení vzájemného vztahu. Podle průzkumů dvou skotských deníku Daily Record a Sunday Post by ale měla většinovou podporu i v případě referenda – podle jednoho průzkumu by na skotskou samostatnost kývlo 54 % Skotů, podle druhého dokonce 59 % Skotů.

Deník The Guardian ale upozorňuje, že si pozornost zaslouží také fakt, že deník Daily Record byl v minulosti zarytě pro udržení jednoty, nyní ale krom průzkumu ve svém úvodníku napsal jednoznačně pro osamostatnění Skotska. Důvodem by mělo být právě britské rozhodnutí EU opustit.

Podobný je pak i případ Sunday Post, který v roce 2014 se skotským odtržením nesouhlasil, nyní ale dal tomuto průzkumu velký prostor, ačkoliv dopadl ve prospěch skotské samostatnosti.

Deník The Guardian ale podotýká, že může jít v případě obou průzkumů spíše o jistou automatickou reakci na brexit,která by mohla s časem oslabit. Sturgeonová by tak podle něj potřebovala podporu i dalších skotských deníků.

Témata:  Brexit Skotsko skotské referendum

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 0:35

Španělsko dodá Ukrajině rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy