Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do Norska už uprchlíci nechtějí, počet žádostí o azyl klesl o 95 procent

Oslo
Oslo
Foto: Pixabay

Oslo – Norské úřady zveřejnily statistiky, které naznačují, že země už není pro uprchlíky lákavá. Radikálně totiž klesl počet žadatelů o azyl. Počty žádostí azyl za poslední měsíce roku 2016 a první měsíce 2016 klesly o 95 procent.

Nově zveřejněné údaje jsou podle serveru The Local ukazují, že o azyl teď požádalo nejméně lidí za posledních 19 let. V posledních čtyřech měsících roku 2015 přišel do Norska rekordní počet žadatelů o azyl. Během prvních čtyř měsíců letošního roku se jejich počet snížil o 95 procent. Ukazují to informace zveřejněné norským Ředitelstvím pro přistěhovalectví (UDI).

Azyl v Norsku v poslední třetině roku 2015 hledalo 22.818, v první třetině roku 2016 to už bylo jen 1185. „To je nejnižší počet žadatelů o azyl přicházejících do Norska od roku 1997, kdy přišlo 499 žadatelů o azyl," stojí v dokumentu vydaného UDI.

UDI také uvedl, že nízký počet žadatelů o azyl „jasně souvisí s hraničními kontrolami a kontrolami identity v Norsku, Švédsku a Dánsku i jinde v Evropě."

Tento trend bude podle odhadů pokračovat, agentura snížila svůj odhad počtu příchozích žadatelů o azyl v roce 2016 z 33 tisíc na 25 tisíc.

Norská ministryně pro integraci Sylvi Listhaugová už na začátku června uvedla, že její země už není pro uprchlíky takovým lákadlem. Kroky, které v tomto směru její úřad přijal, podle ní fungují a slaví úspěch .Podle ní roste počet přistěhovalců, kteří změnili názor a rozhodli se, že o azyl v Norsku nepožádají. Což je přesně to, v co při zavádění přísnějších azylových opatření doufala.

Ministryně na začátku měsíce navštívila uprchlíky v Řecku a Itálii. „Když jsem se jich ptala na jejich názor na Norsko, řekli mi, že se Norsko stalo příšernou zemí a že je pro ně o hodně méně atraktivní. Už to není země, kam by chtěli cestovat a kde by chtěli žít," citoval její slova server The Local.

Témata:  Norsko uprchlíci

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy