Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Oceány na Europě jsou velmi podobné těm na Zemi

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Washington - Jupiterův ledový měsíc Europa dlouho přitahuje pozornost vědců, jako jedno z možných míst pro život. Nová analýza ukázala, že oceány na měsíci mají mnohem blíže k těm našim na Zemi.

Studie z laboratoře NASA se blíže podívala na chemické složení lunárního oceánu a srovnala ho s těmi na Zemi. Produkce kyslíku je téměř stejná, produkci vodíku převyšuje přesně desetkrát.

Z toho vědci odvozují, že oceány na Europě mohou mít podobnou roli jako na Zemi. "Proudění kyslíku a vodíku v oceánu je hlavní hnací silou oceánů, stejně jako na Zemi," řekl vedoucí autor Steve Vance.

Tyto výsledky přidávají další malý kousek do skládačky, jak píše server gizmodo.com. Existuje spousta dalších věcí, které můžou naopak život na měsíci zničit. Momentálně se vědci zabývají jak kyslík, vodík a další prvky jako dusík a uhlík společně "pracují" ve vodách mimo Zemi. Jakmile se na to přijde, budeme mít mnohem lepší představu o oceánech na Europě.

Témata:  Jupiter Oceán

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy