Články k tématu: Carles Puigdemont

Katalánského expremiéra Puigdemonta zadrželi na Sardinii. Pak ho propustili

Aktualizovali jsme 24.9.2021, 17:50, 24.09. 09:49

Soud na Sardinii dnes rozhodl o propuštění katalánského expremiéra Carlese Puigdemonta, jehož tamní policie zadržela ve čtvrtek večer na základě zatykače, který vydal španělský nejvyšší soud. Puigdemont nicméně musí zatím zůstat na Sardinii, než se rozhodne o tom, zda bude vydán do Španělska.

Puigdemonta naštvala šunka Pig Demont, na obalu má prasátko s černými vlasy a brýlemi

15.06. 09:00

Barcelona - Bývalý katalánský premiér Carles Puigdemont brojí proti šunce s názvem Pig Demont, kterou vyrábí firma v Andalusii na jihu Španělska. Nelíbí se mu ani obal, na kterém je kreslené prasátko s černými vlasy a brýlemi.

Španělé chtějí vyznamenat německé policisty, kteří zatkli Puigdemonta

27.04. 12:06

Madrid/Berlín - Španělská policie by chtěla udělit vyznamenání svým německým kolegům, kteří se podíleli na březnovém zatčení bývalého katalánského premiéra Carlese Puigdemonta. Proti se ale postavila vláda německé spolkové země Šlesvicko-Holštýnsko, která odmítá Španělům sdělit totožnost dotyčných…

reklama

Puigdemont chce pro Katalánsko vyjednat mezinárodního mediátora

07.04. 14:27

Berlín - Bývalý šéf katalánské regionální vlády Carles Puigdemont si přeje, aby se mohl vrátit do Belgie. Nyní je v Německu, kde na svobodě čeká na rozhodnutí tamní justice, zda ho vydá do Španělska

Puigdemont může opustit německou vazbu, zaplatil kauci 75 tisíc eur

06.04. 16:28

Neumünster - Katalánský expremiér Carles Puigdemont (55) zaplatil kauci 75 tisíc eur (1,9 milionu korun) a může opustit vazbu v severoněmeckém Neumünsteru. Politik úřadům poskytl adresu, na níž bude v Německu pobývat do doby, než úřady rozhodnou o jeho případném vydání do Španělska.

Puigdemont může být vydán Madridu, ale jen kvůli zpronevěře, tvrdí Německo

05.04. 20:25

Berlín - Německý soud dnes odmítl vydat Španělsku katalánského expremiéra Carlese Puigdemonta na základě jeho obžaloby ze vzpoury.

Německé státní zastupitelství požaduje vazbu pro Puigdemonta

03.04. 13:38

Berlín - Státní zastupitelství v severoněmeckém Šlesvicku-Holštýnsku požádalo tamní soud o uvalení vydávací vazby na Carlese Puigdemonta. Katalánský expremiér čelí ve Španělsku obžalobě ze vzpoury a zpronevěry veřejných financí, za což mu hrozí desítky let vězení.

Nevzdám se těm, kteří prohráli volby, tweetuje Puigdemont z vazby

31.03. 17:34

Berlín - Katalánský expremiér Carles Puigdemon byl zadržen minulou neděli na severu Německa a dnes poprvé veřejně komentoval svou situaci. Na twitteru uvedl, že se nehodlá vzdát a neuhne před údajně nezákonným jednáním těch, kteří u volebních uren prohráli.

Mělo by Německo vydat Puigdemonta? Politici se neshodnou

26.03. 11:33

Berlín - Zadržení katalánského expremiéra Carlese Puigdemonta v Německu vyvolalo rozruch. Podle některých politiků by ho spolková republika měla vydat Španělsku, jiní jsou naopak přesvědčeni, že musí být propuštěn na svobodu.

Bývalý katalánský premiér Puigdemont byl zadržen v Německu

25.03. 13:29

Berlín - Katalánský expremiér Carles Puigdemont, který se vyhýbá španělské justici, byl dnes zadržen v Německu. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na politikova právníka.

Puigdemont po vydání zatykače odjel z Finska

24.03. 19:48

Helsinky - Katalánský expremiér Carles Puigdemont dnes odjel z Finska poté, co severská země obdržela ze Španělska mezinárodní zatykač vydaný kvůli jeho obžalobě ze vzpoury.

Finsko obdrželo zatykač na Puigdemonta

24.03. 14:36

Helsinky - Finsko obdrželo mezinárodní zatykač vydaný Španělskem na bývalého katalánského premiéra Carlese Puigdemonta, který byl v pátek spolu s dalšími katalánskými politiky obžalován ze vzpoury kvůli snahám o nezávislost Katalánska.

Katalánský expremiér lituje, že po referendu zaváhal a odložil vyhlášení nezávislosti

18.03. 16:52

Ženeva/Barcelona - Katalánský expremiér Carles Puigdemont lituje, že odložil vyhlášení nezávislosti Katalánska hned po loňském referendu. Podle svých slov se choval příliš odpovědně a padl do pasti uchystané Madridem.

Kataláncům by se podle Puigdemonta líbil švýcarský federalismus

14.03. 18:56

Ženeva - Federalismus podle švýcarského vzoru je myšlenka, která by mohla přesvědčit většinu Katalánců. V rozhovoru s televizí RTS to dnes řekl vůdce katalánských separatistů Carles Puigdemont.

Puigdemont chce za premiéra Katalánska Sáncheze

01.03. 22:44

Brusel - Bývalý katalánský premiér Carles Puigdemont, který se vyhýbá španělské justici pobytem v Belgii, navrhl dnes místo sebe jako kandidáta na katalánského premiéra Jordiho Sáncheze.

Španělská policie šla zatknout Puigdemonta, místo něj zadržela namaskovaného komika

23.02. 09:16

Madrid - Španělská policie má z ostudy kabát. Dostala tip, že se na předměstí Madridu objevil katalánský expremiér Carles Puigdemont, na nějž je vydán zatykač. Nakonec se ukázalo, že jde o vtípek známého recesisty.

Puigdemont si zoufá: Je po všem, obětovali mě

31.01. 15:08

Barcelona - Katalánský expremiér Carles Puigdemont je přesvědčen, že šance na jeho znovuzvolení pohasly. Ve zprávách adresovaných jednomu z exministrů napsal, že ho separatisté "obětovali". Puigdemont nyní pobývá v Bruselu. Pokud by se vrátil do Španělska, mohl by být zatčen za vzpouuru.

Puigdemont vyzval k jednotě v úsilí za svobodné Katalánsko, centrální vláda prý obchází zákony

30.01. 22:04

Brusel/Barcelona - Carles Puigdemont se dnes označil za jediného možného kandidáta na předsedu katalánské vlády. Na videu, které dnes večer zveřejnil na sociálních sítích, také kritizoval španělskou vládu za to, že podle něj obchází zákony.

Před budovou katalánského parlamentu demonstrují na podporu Puigdemonta stovky lidí

30.01. 21:59

Barcelona - Dnes odpoledne v Barceloně prorazilo několik stovek příznivců bývalého katalánského premiéra Carlese Puigdemonta policejní zátarasy kolem parku, v němž je katalánský parlament. Demonstranti dorazili až k budově parlamentu a požadovali, aby byl Puigdemont uveden do úřadu premiéra. 

Katalánský parlament odložil volbu premiéra, Jediným kandidátem zůstává Puigdemont

30.01. 15:42

Barcelona - Katalánský parlament dnes odložil volbu nového premiéra původně plánovanou na odpoledne. Jediným kandidátem zůstává uprchlý expremiér Carles Puigdemont, pro něhož se separatisté rozhodli hlasovat navzdory negativnímu stanovisku ústavního soudu.

Puigdemont jako premiér Katalánska? Madrid chce jeho kandidaturu napadnout u ústavního soudu

25.01. 15:05

Madrid - Španělská vláda se chce obrátit na ústavní soud ve věci další kandidatury Carlese Puigdemonta na úřad předsedy katalánské vlády. Puigdemont se podle Madridu nemůže o post ucházet, protože je na něj vydán ve Španělsku zatykač.

Spekulace o tajném návratu Puigdemonta: Do Katalánska by se mohl dostat v kufru auta

23.01. 14:22

Barcelona - Vzhledem k nejisté budoucnosti katalánského expremiéra Carlese Puigdemonta se vyrojily spekulace. Média písou, že by se mohl do země vrátit tajně. Politik je na "útěku" už tři měsíce. Ve Španělsku mu hrozí zatčení.

Puigdemont při návštěvě Dánska kritizoval EU za neschopnost zvládat krize

22.01. 17:22

Kodaň - Katalánský expremiér Carles Puigdemont dnes v Dánsku kritizoval Evropskou unii za neschopnost zvládat krize. Na Kodaňské univerzitě se pustil také do španělské lidovecké vlády Mariana Rajoye.

Puigdemont opět v čele Katalánka? Jednoduché to nebude

22.01. 14:46

Barcelona - Na katalánského premiéra bude příští týden jako jediný kandidovat Carles Puigdemont (55). Jeho zvolení ovšem zdaleka není jisté, ač mají separatisté v regionálním parlamentu teoretickou absolutní většinu. Potíž je také v tom, že je z Puigdemonta "uprchlík".

Fotogalerie