sonda Hajabusa 2

Ilustrační foto

Vědec otevřel kapsli se vzorky z asteroidu Ryugu, úžasem oněměl

Technika

Japonská kosmická agentura JAXA oznámila, že kapsle, kterou minulý týden dopravila na Zemi sonda Hajabusa 2, obsahuje černé částečky, jež jsou z planetky Ryugu. Vědci doufají, že zkoumání získaných vzorků pomůže objasnit vývoj Sluneční soustavy a vznik života na Zemi.

Ilustrační foto

Sbohem, asteroide. Japonská sonda se vrací na Zemi. Jedna věc je záhadou

Technika

Japonská sonda Hajabusa 2 po roce a půl odlétá od asteroidu Ryugu a vrací se zpět na Zemi, kam do konce roku 2020 dopraví odebrané vzorky. Aparát dnes úspěšně opustil oběžnou dráhu kolem asteroidu, který je nyní vzdálen od Země přes 252 milionů kilometrů, a do pěti dní se vymaní z jeho gravitačního vlivu.

Ilustrační foto

Lidstvo "kolonizovalo" asteroid, dvojice robotů poslala první fotky

Technika

Tokio - Dvojice robotických aparátů, kterou v pátek vypustila na asteroid Ryugu japonská sonda Hajabusa 2, úspěšně přistála. Dnes to potvrdila japonská vesmírná agentura JAXA, která již v pátek na základě telemetrických dat hovořila o přistání optimisticky. Potvrzení úspěchu včetně fotografií odeslaných roboty ale získala JAXA až dnes.

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy