Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Babiš se musí distancovat od výroku o táboře v Letech, žádá premiér Sobotka

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) dnes v TV Prima uvedl, že výroky Andrej Babiš (ANO) ohledně romského koncentračního tábora v Letech nebude nutné projednávat ve Sněmovně. Ministr se ovšem od svých slov musí distancovat.

Vicepremiér a předseda hnutí ANO v severočeském Varnsdorfu podle fotoreportéra Aktuálně.cz prohlásil, že je lež, že Lety byly koncentračním táborem. "Byl to pracovní tábor. Kdo nepracoval, šup a byl tam," řekl údajně. Nahrávka jeho slov není k dispozici. Babiš tvrdí, že se neobratně vyjádřil.

Výroky místopředsedy vlády jsou podle Sobotky zcela nepřijatelné. Řekl, že Babiše požádal, aby se omluvil a aby do Let zajel a poklonil se obětem. V pátek uvedl, že vicepremiér parazituje na problémech soužití s Romy a překročil tenkou hranici mezi populismem a náckovstvím.

Kvůli výrokům Babiš čelí výzvám k rezignaci. Opozice chce bod tento týden zařadit na jednání Sněmovny. Podle Sobotky to nebude nutné, pokud se Babiš od výroků na půdě Sněmovny distancuje.

Stejně jako Židé byli i Romové internovaní v Letech posíláni do vyhlazovacích táborů v Osvětimi, kde jich několik set zemřelo.

Témata:  Bohuslav Sobotka Andrej Babiš romové

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 0:35

Španělsko dodá Ukrajině rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy