Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Iráku budeme dál pomáhat, chceme pomáhat i s obnovou země po porážce IS, uvedl Sobotka

Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády České republiky
Bohuslav Sobotka /ČSSD/, předseda vlády České republiky
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se dnes sešel s iráckým ministrem zahraničí Ibráhímem Džaafarím. Po jednání uvedl, že Česká republika bude poskytovat pomoc Iráku, dokud ji tato země bude potřebovat. Kromě toho se chce Česko podílet na obnově Iráku po porážce teroristické skupiny Islámský stát (IS). 

Úřad vlády v tiskovém prohlášení uvedl, že Česko už nyní podporuje Irák v boji proti IS. Loni Praha poskytla Bagdádu finanční pomoc 38 milionů korun.

V blízkovýchodní zemi působí český polní chirurgický tým a letecký poradní tým, který pomáhá s výcvikem iráckých pilotů. Česko také do Iráku dodalo munici a bitevníky L-159.

Džaafarí je prvním iráckým ministrem zahraničí, který do Česka přijel od roku 2007. V Praze se setkal s předsedou Senátu Milanem Štěchem (ČSSD), večer bude jednat také s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD).

Česko minulý týden navštívil také místopředseda iráckého parlamentu Humám Hamúdí. Při své návštěvě ocenil pomoc českých lékařů i podporu české vlády při obnově Iráku. Zároveň vyzval české společnosti, aby v zemi více investovaly.

Témata:  Bohuslav Sobotka Irák

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy