Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Sáblíková se stala mistryní světa z pětikilometrové tratě

Kanghung - Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková se postarala o další zisk cenného kovu na právě probíhajícím mistrovství světa v rychlobruslení, jež se koná v jihokorejském Kanghungu. Poté, co na tříkilometrové trati získala tuzemská rychlobruslařská jednička stříbrnou medaili, nyní získala medaili nejcennější a to z trati, kterou ovládá ze všech nejlépe, tedy z pětikilometrové. Na druhém místě skončila Claudia Pechsteinová z Německa, třetí se pak umístila Kanaďanka Blondiová.

Pro českou reprezentantku je  to tak již deváté zlato z této trati, které získala na mistrovství světa a že tuto trať skutečně umí, tak to potvrdila i v sobotu, kdy na ni do cíle dorazila v čase 6:52,38 minuty. Jedná se tak o její nejlepší čas sezóny. O 1,55 sekundy pak na druhé pozici za ní skončila veteránka Claudia Pechsteinová z Německa, která zanedlouho oslaví již 45. narozeniny. Ivanie Blondiová z Kanady nakonec získala bronz.

Devětadvacetiletá rodačka z Nového Města na Moravě se tak díky tomuto sobotnímu úspěchu může radovat z toho, že se stala nejúspěšnější ve svém sportu v historiii světových šampionátů na  jednotlivých tratích. Tato trojnásobná vítězka z olympijských her tak totiž do své bohaté sbírky přidala svou již třináctou zlatou medaili, díky čemuž tak překonala nizozemskou sokyni Ireen Wüstovou či legendnární německou rychlobruslařku Anni Friesingerovou-Postmaovou. A pokud za rok v této destinaci taktéž uspěje, může se stát hnedd čtyřnásobnou olympijskou vítězkou, neboť právě v jihokrejském Kanghungu se budou konat závody v rámci Zimních olympijských her, které se tedy uskuteční příští rok v únoru právě v Jižní Koreji.

Co se týče tohoto závodu na pětikilometrové trati v rámci letošního světového šampionátu, tak tam se Martině Sáblíkové čeští fanoušci dočkali až v závěrečné rozjížďce, ve které se utkala s německou soupeřkou Bente Krausovou. Proto tak svěřenkyně kouče Petra Nováka věděla, že musí zazářit hodně rychlým časem, aby na této trati uspěla. Do této rozjížďky totiž vjela už s vědomím, že se před tím Němce Pechsteinové její závod hodně vydařil. Nakonec česká závodnice nasadila od samého začtku takové tempo, na které její soupeřka nedokázala najít odpověď a mohla se tak po dojezdu do cíle radovat ze zisku zlaté medaile.

V rámci sobotního programu se ještě bude závodit na kilometrové trati, na které se představí jak náhradnice Nikola Zdráhalová, tak i Karolína Erbanová, jež také může pomýšlet na zisk cenného kovu.

Mistrovství světa v rychlobruslení na jednotlivých tratích v Kanghungu (Korea):

Ženy: 5000 M:

1. Sáblíková (ČR) 6:52,382. Pechsteinová (Něm.) 6:53,933. Blondinová (Kan.) 6:57,144. Jurakovová (Rus.) 6:57,275. De Jongová (Niz.) 6:59,336. Weidemannová (Kan.) 6:59,75

Témata:  rychlobruslení Martina Sáblíková sport

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy