Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chápu, že chce mít Babiš silnou pozici, komentuje Zeman změnu stanov hnutí

4. celostátní sněm hnutí ANO
4. celostátní sněm hnutí ANO
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Hazlov (Chebsko) - Prezident Miloš Zeman chápe, že předseda hnutí ANO Andrej Babiš chce mít ve své straně silnou roli. Zeman to dnes řekl na tiskové konferenci po návštěvě Karlovarského kraje v souvislosti se změnou stanov hnutí ANO, která rozšiřuje pravomoci předsedy hnutí.

ANO si změnilo stanovy na svém nedávném sjezdu. Předseda Babiš tak získal pravomoc vyškrtnout kandidáty, doplnit na kandidátku nová jména nebo změnit pořadí lidí na kandidátní listině pro volby na všech úrovních samosprávy.

Dosud tuto pravomoc měl pouze výbor hnutí, ve kterém zasedají členové předsednictva a předsedové krajských organizací. Podle šéfů dalších sněmovních stran ANO změnou stanov míří k vůdcovskému či autoritářskému řízení hnutí.

"Je-li předsedou politické strany nebo hnutí silná osobnost, chápu, že chce mít silnou roli a naopak," řekl Zeman. Dodal, že vždy záleží na reálném volebním výsledku. "Pokud tento výsledek bude pro hnutí ANO úspěšný, bude tento zásah do stanov oceněn, pokud ne, bude kritizován," dodal prezident.

Zeman má k Babišovi v některých věcech blízko, naposledy se s ním shodl v kritice zákona o střetu zájmů, kvůli dopadům na Babiše zvaného lex Babiš. Prezident normu nejprve vetoval a po přehlasování napadl u Ústavního soudu.

Zeman dnes ukončil třídenní návštěvu Karlovarského kraje, kam přicestoval jako prezident už počtvrté.

Témata:  Miloš Zeman Andrej Babiš Hnutí ANO

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy