Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Průzkum: ANO by s přehledem vyhrálo volby, komunisté dotahují ČSSD. TOP 09 je na úrovni SPD

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Podle průzkumu společnosti Kantar TNS pro Českou televizi by nyní volby do Sněmovny vyhrálo hnutí ANO. Na druhém místě je s velkým odstupem ČSSD, které na paty šlape KSČM.

ANO by dostalo 32 procent hlasů, sociální demokraté 12,5 procenta a KSČM 11,5 procenta. Poslance by měli ještě ODS, lidovci, TOP 09 a Svoboda a přímá demokracie Tomio Okamura (SPD).

Ve srovnání s průzkumem Kantar TNS zveřejněným v ČT před třemi týdny si ANO svůj podíl udrželo, sociálním demokratům klesl o 2,5 procentního bodu. Komunisté si naopak o 1,5 procentního bodu polepšili.

ODS dva procentní body ztratila a nyní by ji volilo 8,5 procenta. O půl procentního bodu na 6,5 procenta si pohoršili lidovci. Beze změny na 6,5 procenta zůstaly volební zisky TOP 09 a SPD.

Starostové a nezávislí (STAN), kteří se dohodli na volební koalici s lidovci, by dostali čtyři procenta hlasů. Spolu s KDU-ČSL by tak jen těsně přesáhli desetiprocentní mez, která je hranicí pro vstup do Sněmovny u dvojčlenných koalic.

Témata:  volební preference průzkumy Hnutí ANO volby

Aktuálně se děje

9. května 2024 9:59

Vyjádření Bidena o zastavení dodávek zbraní považuje Izrael za zklamání

Za "velké zklamání" označil ve čtvrtek izraelský velvyslanec při OSN Gilad Erdan vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, který pohrozil zastavením některých dodávek zbraní Izraeli v případě, že zaútočí na město Rafah na jihu Pásma Gazy. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy