Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V květnu se prodal rekordní počet nových aut, největší úspěch měla Škoda

Škoda Auto, a.s.
Škoda Auto, a.s.
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Praha - Prodej nových osobních aut na českém trhu vzrostl v květnu meziročně o 11 procent na nový rekord 27.009 vozů. Překonal tak dosavadní maximum 26.786 prodaných aut za jeden měsíc z letošního března. Za pět měsíců trh rostl o desetinu na 117.817 vozů. Oznámil to dnes Svaz dovozců automobilů.

První je od ledna do května značka Škoda s růstem prodeje o tři procenta na 36.681 vozů, následuje Volkswagen, který zaregistroval 12.906 aut, tedy o čtvrtinu víc, než loni. Třetí Hyundai zvýšila odbyt o tři procenta na 8390 aut. Na dalších místech skončily značky Ford, Dacia a Renault. Podíl aut s benzinovým motorem byl 57 procent. Celkem 75 procent aut nakoupily firmy.

Škoda v květnu dosud poprvé překonala hranici 9000 prodaných aut a její tržní podíl vzrostl na 34 procent. "V interních systémech vidíme každý měsíc vysoké a často i zcela rekordní počty příchozích objednávek, které se logicky s jistou setrvačností přeměňují do reálných registrací," uvedl ředitel Škoda Auto ČR Luboš Vlček. Za květen podle něj počet objednaných vozů přesáhl 10.000.

Nejprodávanějším modelem je Škoda Octavia před Fabií, Rapidem a Superbem. Na pátém místě je VW Golf. Do první desítky se dostala letošní novinka Škody, SUV model Kodiaq.

Počet dovezených ojetých osobních aut mírně vzrostl o 0,8 procenta na 66.873 vozů, přičemž podíl vozidel starších než deset let stále stoupá a tvoří již 53,8 procenta.

Registrace lehkých užitkových automobilů oproti loňskému roku stagnovaly na 7468 prodaných vozech. První je Peugeot s 1121 vozy, následuje Fiat (994 aut) a Ford (955 vozů). Prodej nákladních aut se snížil o 16 procent na 4021 vozidel. Nejvíc prodal Mercedes-Benz, MAN a Volvo.

Podobně poklesl i prodej autobusů, kterých se prodalo 322. První je domácí značka Iveco Bus s 89 registracemi, následují Setra s 62 prodanými vozidly a SOR se 49 autobusy.

Kategorie motocyklů zaznamenala pokles o čtyři procenta na 7362 strojů. Nejvíce prodala Honda, následuje BMW a Yamaha.

Témata:  automobilový průmysl Škoda ekonomika

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy