Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Velký přehled: Koho už Ovčáček stihl zkritizovat na Twitteru?

Jiří Ovčáček, český novinář a tiskový mluvčí. Od prosince 2013 je mluvčím Miloše Zemana a následně i ředitelem Tiskového odboru Kanceláře prezidenta republiky
Jiří Ovčáček, český novinář a tiskový mluvčí. Od prosince 2013 je mluvčím Miloše Zemana a následně i ředitelem Tiskového odboru Kanceláře prezidenta republiky
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Mluvčí prezidenta Miloše Zemana Jiří Ovčáček je na sociální síti Twitter velmi aktivní. Není dne, aby na svůj kanál nepřidal alespoň tři příspěvky. Nejvíc si v nich bere na paškál premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD), mainstreamová média a Miroslava Kalouska (TOP).

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček je na Twitteru zhruba stejně akční, jako americký prezident Donald Trump. Společného mají ještě něco - oba se kriticky vyjadřují o mainstreamových médiích. Server EuroZprávy.cz prošel poslední měsíc na Ovčáčkově účtu a zjistil, do koho se mluvčí obul nejčastěji. 

Server si prošel všechny Ovčáčkovy tweety v době mezi 8. květnem a 8. červnem. Kromě informativních tweetů a odkazů na články o prezidentově činnosti má  mluvčí i jinou zálibu. Rád se provokativně, ironicky a kriticky vyjadřuje vůči některým politikům, médiím a kritikům prezidenta Miloše Zemana. 

Za sledované období to nejvíce schytal český premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Toho si vzal s kritickým podtónem do úst Ovčáček celkem 29 krát."Politické pletichaření vyvolané chaotickým jednáním pana premiéra má přednost před klíčovou návštěvou ČLR?," napsal Ovčáček 9. května.

Na záda mu těsně dýchají zejména mainstreamová média a novináři. Ovčáček je kritizuje buď obecně, nebo se rád vyjádří ke konkrétním médiím. Ušetřeny tak nebyly Novinky, Blesk nebo deník Respekt. "Novináři zásadně nikdy bonmoty nechápou. Očekávam teď trapně pohoršené komentáře a rozhořčené reakce politiků, kteří se k médiím rádi lísají," napsal 14. května Ovčáček. "Dorazila novinka z USA, kde FAKE NEWS s odkazy na “zdroje” lžou o D. Trumpovi. FAKE NEWS v ČR též lži o panu prezidentovi kryjí “zdroji”," ztotožnil se s výroky prezidenta Trumpa 5. června.

Bronzovou příčku si odnáší Miroslav Kalousek (TOP 09), kterého Ovčáček nejčastěji spojoval s osobou premiéra Sobotky. "Tohle pije Sobotkovi a Kalouskovi krev. Bezkonkurenční podpoře 47,5 % voličů se těší M. Zeman. M. Horáček 16,3 % hlasů, J. Drahoš 12,5 %," stojí v tweetu z 9. května. 

Ve čtyřech případech si rýpl do ČSSD, ve třech do "Pražské kavárny", čtyřikrát zmínil také miliardáře Zdeňka Bakalu. Několikrát napadl Českou televizi (ČT) a brněnské hnutí Žít Brno. 

Pražská kavárna je prostě stále stejná. Vzpomínáte? Rok 1999. pic.twitter.com/Ln8zkdOswv

— Jiří Ovčáček (@PREZIDENTmluvci) 10. května 2017

Ovčáček se ozval i na adresu KDU-ČSL, dvakrát kritizoval ministra kultury Daniela Hermana, jednou europoslance Tomáše Zdechovského. "Čecháček v Evropském parlamentu. Vrchnosti se poklonil a jedovatou slinu uronil," napsal o něm Ovčáček 31. května.

Kritiky se dostalo také neziskovce Demagog.cz, "komentátorům ČSSD", prezidentským kandidátům Jiřímu Drahošovi a Michalu Horáčkovi. Ovčáček stihl urazit také TOP 09, Evropskou unii, jednou také ministra vnitra Milana Chovance a šéfa Starostů a nezávislých Petra Gazdíka. Kromě Twitteru si 8. května Ovčáček založil vlastní médium Svobodný názor, kde kritizuje zejména ČSSD vedenou Bohuslavem Sobotkou. 

Témata:  Jiří Ovčáček Miloš Zeman X (dříve Twitter)

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 13:34

Ramzan Kadyrov má být údajně nevyléčitelně nemocný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy