Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Znalec z Janouškova případu dostal podmínku

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Praha – Soud dnes uložil dopravnímu znalci Jiřímu Dolečkovi podmíněný trest vězení v délce 18 měsíců. Podle soudu úmyslně hrubě zkreslil posudek ve prospěch lobbisty Romana Janouška. Verdikt zatím není pravomocný. Znalci hrozilo až tříleté odnětí svobody.

Doleček má zaplatit státu 7800 korun, které za posudek obdržel jako znalečné. Čtyřiaosmdesátiletý důchodce trvá na svých odborných závěrech a tvrdí, že případ Janouškovy nehody byl justiční omyl. Podle soudce Obvodního soudu pro Prahu 2 Milana Rossiho si Doleček počínal zcela v rozporu jak s etikou, tak i s povinnostmi znalce.

Dělal také závěry také z odvětví lékařství, což mu jako expertovi z oboru silniční dopravy vůbec nepříslušelo. Trestný čin prý spáchal hned dvakrát: poprvé, když nepravdivý posudek vypracoval, podruhé, když jeho závěry prezentoval v hlavním líčení.

Jakožto znalec povolaný obhajobou Doleček hodnotil situaci, při níž Janoušek srazil autem ženu v pražských Nuslích. Potvrdil lobbistovu verzi, podle níž řidič ženu neviděl a zřejmě ji jen zachytil zpětným zrcátkem. Toto tvrzení však vyvrátil revizní znalecký posudek a také odposlechy z Janouškova telefonu. Lobbistův soudce proto podal na Dolečka podnět k prověření toho, zda nespáchal trestný čin.

K vypracování posudku prý Dolečka vyzval kamarád z dob, kdy pracoval pro vojenskou prokuraturu. Potkali se prý náhodně v den, kdy šel Doleček kvůli pokročilému věku odevzdat znalecké razítko. Muže nejmenoval, s Janouškem prý ale nemá nic společného.

Svůj posudek Doleček opíral mimo jiné o to, že sražená žena měla žebra poraněná takovým způsobem, že zranění muselo být způsobeno právě zpětným zrcátkem. Připustil ale, že se neseznámil se všemi důkazy ze spisu - neviděl například DVD s vyšetřovacími pokusy z místa činu.

Témata:  Roman Janoušek soudy EuroZprávy.cz

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 20:14

Kreml nemá strach ze zvratu kvůli raketám ATACMS v rukou Ukrajinců

To, že má Ukrajina přístup k těžkým zbraním dlouhého dosahu včetně raket ATACMS ze Spojených států, v zásadě nezmění výsledek probíhající války. Prohlásil to ve čtvrtek Kreml, uvedla agentura AFP.

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy