Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hnutí SPD v problémech? Výbor žádá pozastavení činnosti

Tomio Okamura
Tomio Okamura
Foto: Reprofoto ČT

Praha - Kontrolní výbor Poslanecké sněmovny dnes doporučil vládě, aby podala návrh na pozastavení činnosti hnutí SPD Tomia Okamury. Kabinet by měl tento návrh podat  Nejvyššímu správnímu soudu. Strana se ale brání a mluví o omezování ústavního práva jejich členů a příznivců.

Důvodem doporučení je to, že předložila neúplnou výroční finanční zprávu za loňský rok, vyplývá z usnesení výboru. „Ani u jednoho dárce neměli datum narození a adresu bydliště," řekl ČTK k pochybení SPD předseda kontrolního výboru Vladimír Koníček (KSČM).

Předseda SPD Tomio Okamura v tiskové zprávě uvedl, že strana dělá vše pro to, aby drobné nedostatky ve zprávě odstranila, a že podnikne všechny kroky na obranu ústavních práv jejích členů, příznivců a voličů.

„Důvodem jsou drobné dary, které nám posílají lidé z celé České republiky. U těchto drobných darů ve výši 50 Kč, 200 Kč, 500 Kč, 1 000 Kč řada lidí neuvedla své datum narození a adresu trvalého bydliště. Kontrolní výbor Poslanecké sněmovny to posoudil jako neprůhledné financování a navrhuje vládě ČR projednat pozastavení činnosti našeho hnutí," vysvětluje Okamura.

„Posuďte sami, jestli chybějící adresa u dárce padesátikoruny nebo stokoruny na transparentním účtu je důvodem, který naplňuje znění ústavy," dodal Okamura.

Citoval také Listinu základních práv a svobod, která je součástí Ústavy, konkrétně pasáž, podle které mají občané právo svobodně se sdružovat v politických stranách a tato práva lze omezit jen ve výjimečných případech.

Kontrolní výbor dnes kvůli neúplné výroční finanční zprávě za rok 2015 požádal vládu, aby soudu navrhla pozastavit činnost 12 stran a hnutí. Kromě SPD je to například Národní demokracie vedená Adamem B. Bartošem nebo hnutí Řád národa, jehož řady nedávno rozšířil dosavadní poslanec Úsvitu Karel Fiedler.

Témata:  Tomio Okamura Sociálnědemokratická strana Německa (SPD)

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy