Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman se zlobí: Dotace na snižování produkce jsou zvěrstvo

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

České Budějovice - V Českých Budějovicích dnes začala Země živitelka, dorazil také prezident Miloš Zeman. zkritizoval Evropskou unii za dotace na snižování výroby mléka.

Chovatelé krav a prasat měli dostat jako pomoc při snižování cen mléka a vepřového masa peníze od Evropské unie i z českého rozpočtu. Celkem šlo o 559 milionů korun, což schválila i česká vláda. Část peněz jim ale mohla být vyplacena pouze v případě snížení stanovené nadprodukce. Nesměli ale chovy úplně zavřít. Čeští chovatelé tehdy slíbili, že sníží výrobu o 13.700 tun.

"Zdá se mi, že v poslední době Evropská unie, na kterou už tady bylo řečeno několik kritických slov, přikračuje ke krokům, o kterých jsme dosud četli jenom v románech - vyplácí dotace na nevýrobu, nikoliv na výrobu, ale na nevýrobu. Mně to připadá jako naprosté zvěrstvo. Pokud máme vyplácet dotace, tak abychom něco vyrobili, a ne abychom výrobu zastavovali," řekl dnes prezident.

Na druhou stranu se podle něj stát snaží podporovat větší export mimo země Evropské unie, jako příklad uvedl kontrakt na sušené mléko mezi Činou a jihočeskou Madetou. "Na jedné straně usilujeme o rozšíření odbytu a na druhé straně někdy dotacemi brzdíme vlastní výrobu," dodal Zeman.

Na českobudějovickém výstavišti dnes začal 44. ročník mezinárodního agrosalonu Země Živitelka. Počet vystavovatelů letos vzrostl o čtyřicítku zhruba na 550.

Témata:  Miloš Zeman EU mléko

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy