Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Soud nemůže řešit další kauzu Homolky, Dbalý se ze zdravotních důvodů znovu omluvil

Soud s exředitelem Nemocnice Na Homolce Vladimírem Dbalým
Soud s exředitelem Nemocnice Na Homolce Vladimírem Dbalým
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - V Městského soud v Praze mělo příští pondělí začít projednání druhé korupční kauzy bývalého ředitele pražské Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého. Ten se však opět omluvil ze zdravotních důvodů. Termín hlavního líčení tak bude posunut.

"Je to v této věci podruhé. Pan obžalovaný požádal soud prostřednictvím své obhájkyně o odročení hlavního líčení, doložil i zprávu o svém aktuálním zdravotním stavu," uvedla mluvčí soudu Markéta Puci.

"Předsedkyně senátu Hana Hrnčířová s ohledem na dokladovaný zdravotní stav pana obžalovaného Dbalého přibrala znalkyni z oboru psychiatrie. Ta má zodpovědět, zda je obžalovaný schopen účasti u hlavního líčení," dodala mluvčí. Nový termín jednání proto zatím soudkyně nestanovila.

Dbalý si na psychické potíže stěžoval již v minulosti. Neschopenku zaslal krátce před zahájením hlavního líčení už v květnu, kdy se soud kauzu pokusil veřejně projednat poprvé. Pokud obžalovaný trvá na své účasti u jednání, nelze jednat v jeho nepřítomnosti.

Kauza se týká tří okruhů nemocničních zakázek z let 2008 až 2011 - konkrétně zakázek na poradenské a konzultační služby, dále na účetní a medicínsko-právní služby a do třetice zakázek na právní služby, které poskytovala advokátní kancelář Šachta & Partners spojovaná s lobbistou Ivem Rittigem. Dbalý si podle obžaloby díky úplatkům za nezákonně uzavírané smlouvy přišel na 12 milionů korun.

Lékař už před soudem stanul kvůli nákupu gama nože a zakázce na digitalizaci chorobopisů, při jejichž zadávání podle obžaloby na úplatcích získal přes 27 milionů korun. Svou vinu popřel, státní zástupce podle něj "nehorázně a bezostyšně lže". Jednání by mělo pokračovat v říjnu.

Muž je obviněn ještě ve třetí větvi případu, která se před soud doposud nedostala a která se týká například dodávky pro pracoviště navigované chirurgie.

Témata:  Vladimír Dbalý Nemocnice Na Homolce Praha

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 14:04

17letá ruská teenagerka skončila za mřížemi za protiválečné výroky

Teenagerka 17letá Ljubov Lizunovová ze sibiřského města Čita byla odsouzena k 3,5 rokům vězení za protiválečné graffiti a příspěvky na sociálních sítích, uvedl ve čtvrtek ruský soud.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy