Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komise přiznává: Důchodová reforma je v troskách, systém je dlouhodobě v deficitu

Peníze na důchody, ilustrační fotografie
Peníze na důchody, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Nynější model důchodové komise, kterou tvořili politici, experti, odboráři i zástupci různých organizací, nebyl příliš úspěšný. Tým měl přijít s "komplexním a vzájemně provázaným souhrnem návrhů", který by zajistil stabilitu důchodové soustavy i přiměřené penze. To se nepodařilo.

Vyplývá to ze závěrečné zprávy o činnosti důchodové komise. ČTK má dokument k dispozici. Komise se ve čtvrtek sejde naposledy.

Penzijní systém je dlouhodobě v deficitu. Schodek v posledních letech sice klesal, ale snížil se jen díky konjunktuře, tedy vysoké zaměstnanosti a vyšším odvodům z rostoucích mezd. Senioři v Česku jsou přitom závislí na důchodu od státu. Jejich příjem se po nástupu do penze propadá.

"Pokus o ustavení dialogu politiků, odborníků a úředníků a také představitelů zájmových skupin a veřejnosti o důchodové reformě uspěl jen částečně. Zkušenosti mohou být využity při hledání takové podoby, která bude účinnější a povede rychleji k nalezení odborné a politické dohody," uvádí zpráva. Podle ní hlavní překážkou byl rozdílný pohled stran na směr důchodové reformy.

Podle zprávy je potřeba, aby kabinet "silně a trvale" přípravu reformy podporoval. Práce na reformních návrzích by ale na rozhodnutí vlád závislé být neměly, politické turbulence je poškozují.

Důchodový tým, který vedl Martin Potůček, se poprvé sešel v květnu 2014. Od té doby schválil deset návrhů na změny v důchodovém systému. Devět z nich ministerstvo práce předložilo vládě, osm pak v Parlamentu uspělo a promítly se do zákonů.

Komise připravila postup zrušení reformy někdejší pravicové vlády, tedy druhého pilíře. Navrhla zastavení důchodového věku na 65 letech s pravidelným přehodnocováním délky života, model vyšší valorizace či spoření na penzi i pro děti. Koaliční dohoda počítala původně i s úpravou "zdanění práce", posílením zásluhovosti a oceněním výchovy dětí.

Opozice vládu kvůli důchodům kritizuje. Podle TOP 09 či ODS koalice prosadila zrušení reformy s druhým pilířem, náhradu ale nepřipravila. Podle pravice systém důchodů není beze změn dlouhodobě udržitelný a roky, kdy se teď reforma mohla snadněji díky konjunktuře provést, se promarnily.

Témata:  důchodová reforma důchody vláda

Aktuálně se děje

8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy