Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dlouhý kritizuje odboráře: Přestaňte urážet podnikatele a podněcovat nenávist k nim

Vladimír Dlouhý
Vladimír Dlouhý
Foto: Reprofoto

Praha - Odboráři mají podle šéfa Hospodářské komory Vladimíra Dlouhého přestat urážet podnikatele a podněcovat nenávist k nim. Jejich výroky označil za populistické. Odbory se prohlásily za vítěze voleb a uvádějí, že bez jejich tlaku by zaměstnavatelé dobrovolně pracovníkům nepřidávali.

Odbory dnes vyhlásily, že budou ve firmách požadovat pro příští rok růst mezd o osm až deset procent. Dlouhý řekl, že proti takovému růstu obecně nic nemá, ale ten by neměl být dán administrativně a neměl by být plošný.

Záleží na situaci v konkrétní firmě, rozlišovat by se mělo také podle odvětví a regionu, podotkl. Růst mezd by se měl v dlouhodobém hledisku poměřovat s vývojem produktivity práce, dodal.

Připomněl, že podle ankety Hospodářské komory mzdy zvýšilo letos svým zaměstnancům 75 procent všech podniků. Zaměstnanci si polepšili nejčastěji o pět a více procent. Více než sedmiprocentní nárůst mezd hlásí každá šestá firma v zemi. "Proč tedy ten humbuk?" dotázal se Dlouhý.

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josefa Středula dnes řekl, že pokud si zaměstnanci budou chtít vymoci zvýšení výdělků stávkovou pohotovostí či stávkou, odborová centrála je podpoří. Prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák označil jednání odborářů za "předvolební nátlak". "Odbory by si měly uvědomit své místo ve společnosti," řekl Dlouhý. 

Témata:  Vladimír Dlouhý odbory hospodářská komora

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy