Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Andrej Babiš vyjednává s ČSSD o ustavení povolební Sněmovny

Andrej Babiš volí do Poslanecké sněmovny
Andrej Babiš volí do Poslanecké sněmovny
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Dnes večer začala ve Sněmovně schůzka předsedy vítězného hnutí ANO Andreje Babiše s představiteli ČSSD. Řeč je o stavení nové dolní komory. 

Za sociální demokracii na ni přišel úřadující předseda Milan Chovanec a volební lídr, místopředseda Lubomír Zaorálek. „Jdeme jednat o Parlamentu České republiky, proto je to na této půdě. Proto to není v Průhonicích ani nikde jinde," řekl novinářům při příchodu Chovanec.

V Průhonicích má Babiš kancelář, ráno se tam sešel na stejné téma se zástupci KSČM. Má už za sebou také setkání s hnutím Starostové a nezávislí ve Sněmovně.

„Chceme jednat o rozdělení Parlamentu, a pokud budeme hrát opozici, tak chceme řešit naši důstojnou opoziční roli. Větší ambici nemáme," poznamenal Chovanec.

Chovanec jako další podmínku případného vládního angažmá ČSSD uvedl to, že kabinet by musel být proevropský. „V prvním kroku musíme řešit Poslaneckou sněmovnu," dodal.

Zopakoval ale, že sociální demokraté by nemohli být ve vládě s obviněným politikem. Babiš, kterého chce prezident Miloš Zeman jmenovat premiérem, byl nedávno obviněn v kauze dotace na výstavbu farmy Čapí hnízdo. Pokud by ale měl být nadále stíhán, musela by ho ke stíhání vydat i nová Sněmovna.

Témata:  Milan Chovanec Sociální demokracie (SOCDEM) Hnutí ANO Andrej Babiš

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy