Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prezident Zeman podepsal novelu proti diskriminaci pracovníků z EU

Hledání zaměstnání, ilustrační fotografie
Hledání zaměstnání, ilustrační fotografie
Foto: Cliqjobs.com

Praha - Prezident Miloš Zeman dnes podepsal novelu, podle níž Úřad veřejné ochránkyně práv bude sledovat, zda zahraniční pracovníci ze zemí EU nejsou v Česku diskriminováni kvůli cizí státní příslušnosti.

Novela antidiskriminačního zákona, která nabude účinnosti od ledna příštího roku, vychází z evropské směrnice. Evropská komise nedávno oznámila, že se rozhodla kvůli jejímu pozdnímu začlenění do českého právního řádu žalovat Česko u unijního soudu. Směrnici měly členské státy promítnout do národní legislativy nejpozději v květnu minulého roku.

Evropská komise navrhuje pro Česko denní postih zhruba 900.000 korun, dokud Česko pravidla plně nepřevezme. Úřad ministra pro legislativu Jana Chvojky (ČSSD) poté oznámil, že se Česko případným sankcím pravděpodobně vyhne.

Směrnice zaručí cizincům z ostatních unijních zemí i jejich rodinným příslušníkům právo na rovný přístup k zaměstnání a k sociálním a daňovým výhodám. Stejné právo budou mít Češi v ostatních státech unie.

Úřad veřejné ochránkyně práv bude muset kvůli novým pravomocím získat dalších sedm pracovníků. Budou se zabývat osvětovou, analytickou a výzkumnou činností i spoluprací s úřady v rámci unie.

Témata:  zákony diskriminace zaměstnanci Miloš Zeman

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy